Rak vrata maternice i HPV


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 128 | Broj poruka: 314

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


hpv high risk, cinII/III


Autor Poruka

iva985

07.04.2008. 19:55

Poštovani !
Imam 22 godine i prošle godine papa mi je pokazao cinI/II,brisevi cerviksa hpv high risk,ureplasma 10 na 5,upala. Dobila sam kutiju geonistina,za ureplasmu moj ginekolog mi je rekao da je patogena, te da za nju nije potrebna terapija i da jacam imunoloski sustav jer ce se tako hpv sam povuci. Nakon 4 mjeseca papa je pokazala cin II, upala, tada sam dobila doksiciklin i kremu, opet nakon 4 mjeseca papa pokazuje cin II/III, jaka upala. Da napomenem da sam cijelo vrijeme koristila Yasmin,moj ginekolog mi ni jednom nije napomenuo da odnos smijem imati samo sa kondom, te da prestanem piti kontracepcijske pilule, niti je dao kakvu terapiju za partnera ili rekao da posjeti urologa. Poslao me na kolposkopiju gdje me drugi ginekolog nije ni htio pregledat vec mi je propisao dvije kutije betadine vagitorija, jednu kutiju sada i nakon 6 tjedana drugu te ponovno papa, brisevi i genotipizacija. Dali je to dovoljna terapija za ureplasmu ili da potrazim trece misljenje,posto vise stvarno neznam koga slusati?

Marija Hršak, dr. med.

27.04.2008. 16:35

Poštovana, kod upale u donjem dijelu spolnog sustava, konkretno vratu maternice, što je kod Vas dokazano (Ureaplasma), potrebno je da oba partnera provedu terapiju antibiotikom. Desetak dana nakon provedene terapije rade se kontrolni brisevi vrata maternice, da se vidi da li je upala izliječena ili je terapiju potrebno ponoviti.
Kod nalaza PAPA testa CIN II potrebno je učiniti kolposkopiju da se vidi da li se promjene na PAPA testu vide i kolposkopski, te ovisno o nalazu kolposkopije učiniti u nastavku biopsiju ako nalaz na to ukazuje ili ponoviti PAPA test, ako je nalaz kolposkopije zadovoljavajući. Daljnji postupak ovisi o dobivenim nalazima, bilo biopsije, bilo PAPA testa.
Što se tiče zaštite kod spolnog odnosa, kondom je bolji izbor jer predstavlja mehaničku zaštitu.