Rak vrata maternice i HPV


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 128 | Broj poruka: 314

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Veoma čudni nalazi i CIN III


Autor Poruka

Inesss

21.10.2008. 19:20

Pozdrav, imam 22 god. Papa test koji sam napravila u 7.mjesecu bio je papa II i ukazivao je na elemente diskeratoze sa sumnjom na HPV. Nakon HPV DNK tipizacije, kojom nije dokazana prisutnost virusa, urađena mi je kolposkopija koja je jasno pokazala promjene na grliću maternice.

Budući da sam sve to privatno radila, preporučena mi je loop biopsija, te je bioptički nalaza na kraju bio sljedeći: „..primljena su 4 isječka tkiva promjera 0,4 do 0,5 cm, na površini 2 isječka nalazi se zadebljani višeslojni pločasti epitel poremećene stratifikacije i maturacije s mitozama u višim slojevima. Interepitalna promjena zahvaća cijelu debljinu epitela i spušta se u kripte. U preostala 2 isječka na površini se nalazi pravilan višeslojni pločasti epitel, cilindrični epitel je uredan. Interepitalna promjena se nalazi na resekcijskim rubovima opisanih isječaka. Ekskohleatom su primljeni fragmenti sluznice endocerviksa urednog izgleda te fragmenti pravilnog višeslojnog pločastog epitela.Dijagnoza: CIN III“

Nakon ovog nalaza upućena sam na LEETZ u KBC Rijeka. No budući da bolnica sama radi svoje nalaze, nakon mjesec dana od biopsije dežurni doktor nije ništa vidio na kolposkopiji i napravio mi je papa na tri stakalca koji je na kraju glasio na mješovitu floru i parakeratozu, te sam opet upućena na HPV tipizaciju.Moja ginekologica mi ne preporučuje Leetz iz razloga što nisam imala abnormalan papa nalaz.
Čitajući o tome, počela sam dizati imunitet raznim dodacima prehrani poput Aloe Vera gela, Spiruline, Omega 3, Propoli i Sanostol sirupima, te zdravom prehranom.
Da li je moguće da je CIN III u mom slučaju otklonjen biopsijom? Kako uvjeriti bolnicu da trebam na LETTZ jer bioptički nalaz je 100%-tni od jednog papa testa?
Bila bih Vam zahvalna na odgovoru.

Marija Hršak, dr. med.

28.10.2008. 00:30

Poštovana, PAPA test, kolposkopija i biopsija su komplementarne metode, koja jedna drugu nadopunjuju. Konačna dijagnoza se postavlja na temelju biopsije. Moguće je da Vam se biopsijom odstranio komadić tkiva koji je na PAPA testu i na kolposkopiji pokazivao abnormalnosti stanica. Niste naveli nalaz genotipizacije na HPV koji je učinjen u bolnici. Iz vaših navoda vidim da je PAPA učinjen u bolnici uredan. Ono što je bitno je da za 4 mjeseca ponovite PAPA test. Ako on i dalje bude uredan, ne treba raditi LETZ, već redovito kontrolirati PAPA testove, u početku nešto češće svakih 4-6 mjeseci. U slučaju abnormalnosti na PAPA testu i prisutnosti atipičnih stanica liječnik će postupiti prema nalazu. I dalje jačajte imunitet preparatima koje već koristite.