Estetska kirurgija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 118 | Broj poruka: 332

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Pranje kose i održavanje nakon FUE transplantacije


Autor Poruka

ngro123

10.08.2014. 13:35

Poštovani,

danas je 9. dan kako mi je napravljena FUE transplantacija kose. Presađeno mi je 2200 graftova, pretežni dio na prednjem dijelu glave, te nešto od toga u području krune.
Rečeno mi je da glavu mogu prati na način da na davajućoj (stražnjoj) regiji glave mogu formirati pjenu dječjim šamponom, te da istu lagano nanesem na primajuću regiju uz napomenu da istu mogu lagano doticati, te da potom isperem. Rečeno mi je i da od 8 dana primjenjujem Minoxidil.
Ja prvih 4 dana nakon transplantacije uopće nisam prao glavu, a na primjauću regiju sam prvi put nanio pjenu 5. ili 6. dan. Danas, 9. dan sam istu lagano i masirao dlanovima pri pranju. Međutim, iako mi se davajuća regija relativno brzo čisti, na primajućoj još ima dosta krastica i zalijepljene i sasušene krvi (i vjerojatno fibrina), tako da na nekim dijelovima glave na dodir imam dojam kao da imam tjemenicu.
Danas kada sam glavu masirao šamponom lagano dlanovima, vidio sam da se skida i ponešto krastica, a u pokojoj sam ugledao i dlačicu (mnogo krastica formirano je upravo oko usađenih lasi). Strah me da ne oštetim usađene folikule, a ne znam kako drukčije nego pranjem da očistim primajuću regiju od zaostalih krastica. Inače, proteklih par dana prao sam kosu jednom dnevno, a sada to kanim raditi dva puta dnevno. Glavu puštam da se osuši na zraku. S obzirom da sam na moru sada, doktor mi je rekao da mogu od 8. dana započeti i s normalnim plivanjem - kraul i sl.(do sada sam plivao sa šeširom na glavi ne močeći ju).
Inače mi je rečeno da su graftovi sigurni 8. dan od zahvata. Danas sam lagano utljao i Minoxidil.
Molim da me informirate, je li sve što sam opisao normalno, pri čemu posebno mislim na još uvijek postojeće krastice s kojima ponekad ispadne i usađena dlačica, te molim za savjet, kako i koliko često da perem glavu, koliko je noramlno dugo zadržavanje krastica, smijem li plivati uz potapanje glave, smijem li početi vježbati ?

Hvala unaprijed

Dinko Tončić, dr. med.

03.08.2015. 08:15

Poštovani, zahvaljujem na upitu, ali bih preporučio da se prije svega obratite kirurgu koji je obavio transplantaciju pošto je on najbolje upućen u Vaš konkretan slučaj .