Estetska kirurgija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 118 | Broj poruka: 332

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Rizik ugradnje silikona


Autor Poruka

kjara

22.04.2008. 17:50

Postovani dr,
zanima me da li slabi imunitet sa ugradnjom implanta, sta ukoliko je potrebno uraditi neku drugu hirursku intervenciju, da li ce operacija nositi veci rizik, da li treba reci hirurgu da vec imate implante u sebi.Zanima me koje su najvece posledice ugradnje implante, sta to sve sa sobom nosi.Hvala puno na vremenu i odgovoru.Postovanje

Dinko Tončić, dr. med.

02.05.2008. 21:30

Zahvaljujem na upitu. Ugradnja silikonskih implantata za grudi nije povezana sa slabljenjem imuniteta ili sa mogućim komplikacijama pri nekoj drugoj operaciji, ukoliko se naravno ne radi o operaciji u području prsa ili prsnog koša. Također, liječniku treba reći prilikom davanja općih medicinskih podataka za operacije koje ste prije imali, pa tako i za ovaj zahvat, ukoliko biste ga napravili. Moguće komplikacija kod ugradnje silikonskih implatata u prsa možemo podijeliti na rane i kasne. Rane su upala i krvni podljev, a kasna je stvaranje vezivne kapsule koja može deformirati implantat. Uglavnom se ne radi o komplikacijama koje bi mogle ozbiljnije ugroziti zdravlje pacijentica.

kjara

03.05.2008. 03:15

Veliko hvala na odgovoru.Procitala sam negde da mogu lose uticati na razvoj sistemskih bolesti.Molila bih za jos hedan odgovor:koliko je trajnost implanta i ima li razlike izmedju fizioloskog rastvora i silikona, radi li se o istom? Hvla unapred

Dinko Tončić, dr. med.

22.05.2008. 16:35

Što se tiče sistemskih bolesti izazvanih silikonskim implantatima, mogu slobodno reći da za takvo nešto u praksi još nisam čuo, a u teoriji je, naravno sve moguće. Što se tiče trajnosti implantata, proizvođači garantiraju za njihovu višegodišnju kvalitetu nakon što se ugrade, posebno kada je riječ o implantatima novije generacije, pri čemu se posebno misli na ovojnice implantata, koje nebi smjele propuštati silikon. Ipak, nakon određenog vremena, kvaliteta silikonskih implantata se mijenja, oni mogu postati tvrđi, a mijenja se i konzistencija silikonskog gela. Iz navedenog razloga i iz iskustva sa operacijama povećanja grudi, našim pacijenticama uvijek preporučamo zamjenu implantata nakon desetak do dvanaest godina.
Pri ugradnji implantata uvijek dajemo prednost silikonskim implantatima, jer su prirodniji na opip te nisu skloni nabiranju kao npr. implantati punjeni fiziološkom otopinom.
Danas se silikonski implantati pune tzv. silikonskim gelom, što dodatno povećava njihovu sigurnost, jer se u slučaju oštećenja ovojnice implantata, silikonski gel zadržava lokalno uz implantat.