Hematologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 30 | Broj poruka: 60

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


koštana srž


Autor Poruka

robert

09.02.2002. 09:45

Članu uže obitelji je dojagnosticirana leukemija koštane srži. Sada se nalati u bolnici, gdje je obavljena 7-dnevna kemoterapija. Možda ću biti donator koštane srži. Molim Vas da mi objasnite sve o toj "operaciji" (ne znam kako da to nazovem), te o mogućim komplikacijama. Unaprijed hvala

dr. Ivo Radman

19.03.2002. 00:53

Transplantacija koštane srži danas je rutinska metoda liječenja različitih hematoloških,uglavnom, zloćudnih bolesti. Uzimanje koštane srži od zdravog davatelja obavlja se u operacijskoj sali, u općoj anesteziji, višekratnim punkcijama kostiju zdjelice. Obično se uzme 800 do 1000 ml koštane srži. Zahvat izvode dva liječnika istovremeno, a traje oko sat vremena. Tijekom zahvata donor koštane srži primi transfuziju vlastite krvi koja mu je bila uzeta tjedan dana ranije. Nakon toga se transplantat obradi i u obliku transfuzije aplicira primatelju tj. bolesniku. Dakle, ne radi se o klasičnoj operaciji niti o presađivanju solidnog organa nego o transfuziji zdrave koštane srži koja u oboljelom uspostavi novi krvotvorni sustav. Davatelj koštane srži nema nikakvih posljedica i potpuno se oporavi za 1-2 tjedna od zahvata.