Hematologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 30 | Broj poruka: 60

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Hemoliza eritrocita


Autor Poruka

Zeljka

20.02.2002. 15:50

Iako bi odgovor na ovo pitanje trebalo traziti na nekom drugom portalu, molim Vas da mi pomognete. Naime radi se o psu, kojem je nakon ugriza krpelja dva put vadjena krv, te je uz vrlo visoke vrijednosti bilirubina i izrazito nizak Htc dijagnosticirana autoimuna reakcija. Organizam unistava vlastite eritrocite!Pas je dobio transfuziju krvi a sad ga kod kuce lijecimo Imuranom i Medrolom. Molim Vas da nesto napisete o takvoj reakciji organizma kod ljudi, eventualnim prognozama te nesto o ovim lijekovima, jer bi mi to uvelike pomoglo da shvatim ponesto u vezi s bolesti moga psa. Zahvaljujem!

Dr. Hrvoje Minigo

06.03.2002. 17:57

I ja imam psa, te vas razumijem iako ovo nije mjesto za pitanja iz područja veterinarske medicine.
Autoimune hemolitičke anemije u ljudi nastaju zbog prisustva protutijela na vlastite eritrocite. Dolazi do povećane razgradnje eritrocita (hiperhemolize). Važno je otkriti uzrok ove pojave. Može biti povezana s nekom od limfoproliferativnih poremećaja ( kronična limfocitna leukemija, maligni limfomi) ili s uzimanjem lijekova ili pak nakon nekih infekcija. Liječi se primjenom lijekova, koji sprečavaju imunološku reakciju (iminosupresivi). Tu spadaju kortikosteroidi (Medrol), azatioprim (imuran), ciklosporin, neki citostatici i.t.d. Prognoza često zavisi od stanja osnovne bolesti, ali primjenom odgovarajuće doze imunsupresivnih lijekova hemoliza se najčešće zaustavlja. Transfuzija krvi primjenjuje se samo izuzetno.