Nefrologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 290 | Broj poruka: 629

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


bubrežni problemi u trudnoći


Autor Poruka

lamija

23.05.2006. 21:44

Poštovani,
trudna sam 5 tjedana ali ne znam da li smijem zadržati dijete obzirom da imam dijagnozu hydronephrosis lat. dex, suženje pijeloureteričnog ušća desnog bubrega .
To mi je dijagnosticirano prije osam godina ,nakon prvog poroda, I-V urografijom. Urađena mi je operacija . Poslije šest godina , u drugoj trudnoći ,dijagnosticirana mi je hydronephrosis dex. gr. IV .
Nalaz UZ bubrega koji sam radila danas glasi : desni bubreg uvećan, uzdužnog promjera 137 mm, reduciranog parenhima na promjer 10,5 mm . Intarsinusno se vide anehogene formacije koje odgovaraju dilatiranom kanalnom sistemu . Lijevi bubreg u fiziološkim granicama .
Zaključak : hydronefroza sa desne strane , III stepena.
Od lab. nalaza : KS je O.K., urin: u sed. : 1-2 Le , dosta amorfnog urata . GUK : 5,5 mmol/1 Kreatinin 51 umol/1
Molim vas da mi odgovorite u najkraćem mogučem vremenu, s obzirom na hitnost i važnost problema .
unaprijed zahvaljujem

prof.dr.sc. Petar Kes

18.06.2006. 20:15

Draga Lamija,
nalazi su u potpunosti uredni.
Iako je desni bubreg hidronefrotičan lijevi je kompenzirao to svojim radom. Ako se odlučite zadržati trudnoću potrebno je redovito kontrolirati urin ? le, eritrocite, proteine, zatim krvnu sliku s kreatininom i kalijem, tlak, GUK. Učiniti barem još 1 x kontrolni UZV bubrega. Povežite se s ginekologom opstetričarom koji se bavi patologijom trudnoće i koji će Vas kontrolirati do poroda. Ukoliko trebate dodatni savjet slobodno se javite, rado ćemo Vam pomoći.
Srdačni pozdravi,
Prof. dr. sc. Petar Kes, internista i nefrolog
Mr. sc. dr. Đurđica Šešo Šimić, pedijatar