Nefrologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 290 | Broj poruka: 629

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


cesto mokrenje


Autor Poruka

Marijana

22.11.2002. 09:53

Postovani,

imam dijete staro 4 godine (djecak), i unatrag 2-3 mjeseca je poceo vrlo cesto mokriti (svakih 1 - 1,5 sati) ali ne po par kapi, vec ima mlaz. Najprije je napravljen mikrobioloski nalaz urina koji je bio uredan. S obzirom na ucestalost mokrenja odlazimo nefrologu koji temeljem ultrazvuka konstatira da dijete nema desnog bubrega, sto potvrdjuje urografijom. Obavljena je i mikcija da bi se iskljucio refluks. Konstatirano je da postojanje samo jednog bubrega nije razlog cestog mokrenja. Isto tako u obitelji nije bilo nikakvog vaznijed dogadjaja koji bi eventualno mogao utjecati.

Lijevi bubreg je veci (84 mm) i nesto siri kanalni sustav i ureter.Ponovljen je urin (nalaz uredan sa nesto malo eritrocita 0-1 i leukocita 0-1, a ostalo je u okvirima referentnih vrijednosti), te kreatinin (48mol/L) i urea (5,2 mol/L).

Moje pitanje:1.uslijed cega dijete mokri tako cesto
2. sto mozemo poduzeti da zastitimo (ili osiguramo) dijete s obzirom da je rodjen s jednim bubregom (tj. jako se bojimo sto mu
se moze dogoditi ako nesto nije u redu sa bubregom, ili kasnije u zivotu ako se pojave komplikacije s njegovim jedinim bubregom)?
Hvala na razumjevanju,
Marijana

prof. dr. Petar Kes

11.12.2002. 23:24

Upit:jedini bubreg
Poštovana,
1. učestalo mokrenje u Vašeg djeteta onako kako ste ga opisali nije znak bolesti;
2. ljudi koji su rođeni s jednim bubregom mogu doživjeti normalni vijek, a da nikada ne saznaju da su imali samo jedan bubreg. Prema opisu pretraga jedini bubreg u Vašeg djeteta je normalne građe i funkcije. Dijete treba voditi normalni život. Ako kasnije nastanu neki problemi s mokraćnim sustavom dobro je znati da ima samo jedan bubreg - eventualno liječenje ovisiti će o prvenstveno o prirodi bolesti.
S poštovanjem,
prof. dr. Petar Kes

Marijana

30.12.2002. 15:58

Postovani,

najprije, hvala na Vasem odgovoru.

U medjuvremenu smo, prema savjetu specijaliste, napravili urodinamiku i utvrdjeno je da dijete ima NESTABILAN MJEHUR, te da je to razlog ucestalog mokrenja. Dijete je dobilo terapiju, lijek detrunorm koji uzima 1/4 tablete u jutro i navecer.
Molim Vas, koliko je izgledno da ce se tlak u mjehuru stabilizirati, koliko je nestabilan mjehur opasan s obzirom na dijete rodjeno s jednim bubregom, te isto tako da li je navedeni lijek opasan s obzirom da je medju ostalim kontraindikacijama navedeno da moze izazvati teske poremecaje funkcije bubrega.

S postovanjem,
Marijana