Nefrologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 290 | Broj poruka: 629

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


ciprofloksacin


Autor Poruka

ena

07.10.2004. 11:34

Imam 39 godina i godinama imam e.coli.Počinje sa neugodnim simptomima(uobičajenim za e.coli učestalo,neizostavno mokrenje,noćno mokrenje,neugodan miris)bez temperature i bolova. .TO se znalo povući sa prekidima od pola do godine.Radila sam sve pretrage u vezi anomalija (ali prije nekoliko godina)Na kraju dijagnoza je bila cistitis izazvana e.coli.U zadnje 2 godine te su infekcije učestale neizmjenično sam pila antibiotike po nalazu antibiograma.Zadnji put doktor mi je odredio terapiju ciprofloksacin 28 dana.(prvi put tako dugo)S tim u vezi molim Vas da mi odgovorite da li je reflux urođen ili se stiče pošto mi je doktor sugerirao da napravim tu pretragu iako sam je radila,drugo da li anemija može uticati na učestale infekcije , treće da li ovako dugotrajana terapija može biti štetna po zdravlje(napominjem da nemam organskih poremećaja)četvrto da li bolni spolni odnos u predjelu desne strane zdjelice može biti rezultat infekcija (ginekološki je sve u redu).Izvinite na opširnosti.Molim Vas da mi ubrzo odgovorite.
Uz veliko poštovanje i uvažavanje

prof. dr. sc. Petar Kes

05.12.2004. 23:14

Poštovana,
infekcije mokraćnih puteva ponekad su dugotrajne, uporne, ponavlajjuće - u tom slučaju treba misliti na neki organski uzrok (animalija u razvoju mokraćnog sustava, kamenac). Postoji i mogućnost ponavljajuće zaraze različitim uzročnicima ili podvrstama jednog uzročnika. Postoji mogućnost da bolesnik ima slabiji obrambeni sustav (imunološki)...postoje i brojne druge mogućnosti, ali u nemogućnosti epske opširnosti ograničiti ću se da odgovorim na četiri postavljena pitanja:
1. refluks može biti urođen, ali se tada očituje već u dječjoj dobi; stečeni refluks je zapravo posljedica opstrukcije mokraćnih puteva, koja je međutim najčešća u muškaraca straije dobi - adenom/tm prostate;
2. u anemičnih osoba infekcije mogu biti češća pojava, ali i obratno kronične infekcije mogu uzrokovati anemiju;
3. dugotrajno i ciljano liječenje uz primjerenu indikaciju i uz primjenu odgovarajuće doze lijeka i upozorenje bolesniku na moguće nuspojave (tako da može na vrijeme zatražiti pomoć liječnika) u načeli je korisno;
4. da - no jeste li baš sigurni da ne postoji upala u maloj zdjelici koje je vezana i uz spolne organe?
S poštovanjem, prof.dr.sc. Petar Kes