Nefrologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 290 | Broj poruka: 629

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Colicae renales lat. dex.


Autor Poruka

Jasna

23.12.2001. 16:27

Poštovani,
Obzirom da se tek u siječnju mogu naručiti za pregled kod nefrologa, a moji zadnji nalazi me zabrinjavaju, molim Vas za Vaše mišljenje.
UZV. – desni bubreg spušten, dužina oko 94 mm, održanog parenhima. U gornjem polu simplex cista promjera oko 24 mm (prije osam godina operirala cistu koja je bila veća od bubrega). Mezorenalno još jedna manja cistična formacija. Lijevi bubreg normalnog smještaja, dužine oko 86 mm, održanog parenhima, a mezorenalno cistična formacija promjera 14 mm. Obostrano dilatacija kanalnog sustava 1. stupnja uz fibrozne ožiljne promjene i nejasan centralni eho. Litijaze ne nalazi.
Lab.nalaz – SE 14, L 5,6, E 4,26, Hb 108, HE 0,343, glukoza 4,6, ureja 6,3, kreatinin 101 H, klirens kreatinina 0,9, GGT 10, željezo 10,3.
Napravljena urografija gdje se na 5 minuta vidi zakašnjelo lučenje, dok je na 10 minuta bolje. Obostrano znakovi pjelonefritisa.
Napominjem da imam 40 godina, da sam redovno radila nalaze urino kulture koji su uglavnom bili u redu i da nikada nisam znala da imam problema sa bubrezima dok mi prije 8 godina nije otkrivena cista. Mislim da je to nasljedno jer iste probleme ima i moja mama. Ja ne osjećam neke posebne bolove, jedino što sam primjetila (rekreativno se bavim sportom) da se jako brzo umaram. Zanima me da li moja djeca mogu isto to naslijediti.

Zahvaljujem!

prof dr P. Kes

24.12.2001. 18:01

Upit: ciste bubrega
Poštovana,
Svakako preporučam da se redovno javljate nefrologu, jer elektronsko savjetovalište ne može zamijeniti liječnika.
Na temelju ograničenih podataka moglo bi se zaključiti (ali ne s potpunom sigurnosti) da se u Vas radi o jednostavnim, multiplim cistama u oba bubrega. Jednostavne ciste bubrega su relativno česte, asimptomatske (dijagnoza se obično postavi slučajno prilikom pregleda ultrazvukom) i češće se dijagnosticiraju u osoba koje su straije od 50 godina (Učestalost obzirom na dob i spol: 15 do 29 god. m/0:ž/0; 30 do 49 god. m/1,9%: ž/1,4%; 50do 69 god. m/15%:ž/6,7% i >70 god. m/32,3%: ž/14,6%). U istraživanju koje je obuhvatilo 1000 bolesnika utvrđeno je da bolesnici s jednostavnim cistama nemaju u odnosu na zdrave osobe češće hematuriju (krv u mokraći), proteinuriju (bjelančevine u mokraći), arterijsku hipertenziju i/ili mukle bolove u lumbalnoj regiji. Samo rijetki bolesnici s jednostavnim cistama bubrega imaju arterijsku hipertenziju (zbog aktiviranja sustava renin-angiotenzin do koje dolazi zbog pritiska ciste na preostalo bubrežno tkivo) i/ili infekciju ciste. Dijagnoza se obično postavlja pomoću ultrazvuka bubrega, a u diferencijalno dijagnostičku svrhu rabe se metode kompjutorizirane tomografije i intravenske urografije. Diferencijalno dijagnostički jednostavne ciste treba razlikovati od policistične bolesti bubrega (autosomalna dominantna policistična bolest bubrega koja je nasljedna, a nastane zbog defekta na PKD 1 genu). Za isključenje ili potvrdu ove dijagnoze u Vas nema dovoljno podataka.
Nefrolog radiološke nalaze treba uvijek interpretirati iz radiograma, a ne samo opisa (zbog toga ih ne mogu komentirati). Klirens kreatinina nije u suglasju s razinom kreatinina u serumu – pitanje tehničke izvedbe. Ostali laboratorijski nalazi su normalni s izuzetkom hemoglobina koji je snižen (umjesto željeza u serumu treba odrediti feritin)-pitanje sideropenične anemije i umaranja (u naporu).
S poštovanjem
Prof. dr. Petar Kes