Nefrologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 290 | Broj poruka: 629

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


glomerulonefritis


Autor Poruka

Saša

08.01.2002. 08:55

Molim da mi nešto više kažete o kroničnom glomerulonefritisu
Unaprijed zahvaljujem.

venita

09.01.2002. 21:31

Saša pisano:
>
> Molim da mi nešto više kažete o kroničnom glomerulonefritisu
> Unaprijed zahvaljujem.

Prof. dr. P. Kes

12.01.2002. 20:03

Poštovani, na Vaše uopćeno pitanje odgovaram kako slijedi:
Pod općim pojmom glomerulonefritisa misli se na skupinu bolesti bubrega s jačim upalnim procesom u glomerulima nego u ostalim sastavnim dijelovima toga organa. Glomerulonefritis može biti akutni ili kronični, primarni (oboljeli organ je samo ili prvenstveno bubreg) ili sekundarni (bolest bubrega je sastavni dio sistemne bolesti (bolesti vezivnog tkiva…).
Pojava glomerulonefritisa nije rijetka u raznim sistemskim infekcijama uzrokovanima bakterijama (streptokok…), virusima (hepatitis B, C…), gljivicama (kandida albikans…) i protozoima (plazmodij malarije…). Radi se o imunološkoj reakciji bolesnog organizma na infekciozni uzročnik, a glomerulonefritis je posljedica imunološkog oštećenja glomerula (klupko kapilara kroz koje se filtriraju otpadni sastojci krvi iz kojih nastane mokraća).
Akutni glomerulonefritis nastane nekoliko dana ili tjedana od infekcije, a oštećenje glomerula ima za posljedicu pojavu bjelančevina i krvi u mokraći, dolazi do zadržavanja otpadnih produkata metabolizma (dušične supstancije, elektroliti…) i vode (edemi) u organizmu, arterijske hipertenzije i u nekih bolesnika popuštanja srca. U liječenju se najčešće rabe antibiotici, diuretici, antihipertenzivi, ograničava se unos bjelančevina, soli i vode, a u bolesnika u kojih nastane akutno zatajenje bubrega potrebna je dijaliza. Prognoza akutnog glomerulonefritisa je obično doba, moguće je izlječenje i samo mali broj bolesnika razvije kronični oblik glomerulonefritisa.
Kronični glomerulonefritis posljedica je polaganog i postepenog propadanja glomerula, te posljedičnog gubitka funkcije bubrega. Za proces su odgovorni posebni imunološki mehanizmi odnosno nenormalnosti u imunom sustavu bolesnika. U mokraći ima krvi i bjelančevina, a u sedimentu mokraće mogu se vidjeti degenerirane strukture bubrega ispunjene eritrocitima (cilindri). Postupno dolazi do povećanja koncentracije dušičnih supstancija (ureja, kreatinin, urati) u plazmi, poremećaja sastava elektrolita (hiperkaliemija, hipokaciemija…) i acidobazne ravnoteže (metabolička acidoza), anemije (uglavnom zbog relativnog manjka eritropoetina), zadržavanja vode u organizmu (edemi) i porasta krvnog tlaka. Zbog teških metaboličkih poremećaja, kao i arterijske hipertenzije, javljaju se simptomi sa strane svih organskih sustava, a prvenstveno srčanožilnog sustava (hipertrofija lijeve klijetke, popuštanje srca…), probavnog sustava (mučnina, povraćanje, ulkusna bolest, krvarenje iz probavne cijevi…), dišnog sustava (uremijsko pluće…), sustava za kretanje (uremijska bolest kosti…), živčanog sustava (neuropatija…), krvotvornog sustava (anemija…) i žlijezdi s unutarnjim lučenjem. U liječenju nekih vrsta kroničnog glomerulonefritisa rabe se kortikosteroidi i imunosupresivi, a liječenje komplikacija ovisi o njihovoj vrsti i težini. Važno je kontrolirati arterijsku hipertenziju. U dijeti treba ograničiti unos bjelančevina, soli i tekućine. Kada bolest uznapreduje do završnog stadija kroničnog zatajenje bubrega liječenje se nastavlja dijalizom i/ili transplantacijom bubrega.
S poštovanjem,
Prof.dr.Petar Kes