Nefrologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 290 | Broj poruka: 629

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Akutno zatajenje, ili nesto drugo?


Autor Poruka

Sandra

18.12.2001. 09:27

Postovani,

Prije cetiri mjeseca sam se porodila putem carskog reza. Prije trudnoce, kao i u tijeku nisam imala nikakvih problema s bubrezima. Nakon carskog reza bila sam na infuzijama, a prije operacije postavljen je kateter. Prva dva dana lijecnici nisu bili zadovoljni kolicinom izlucenog urina. Dva puta sam primila lasix. Nisam oticala, niti imala bilo kakve druge probleme, osim dosta pojacanog vaginalnog krvarenja, odmah nakon operacije. Treci dan sam pocela uzimati tekucinu, poslije cega se stanje potpuno normalizovalo. Sve je teklo normalno, bez pomoci lasixa. Niko mi nije objasnio sto se zapravo desilo. Vec sam dva puta kontrolisala krvnu sliku, ukljucujuci kreatinin i ureu. Nalazi su uredni. U posljednjoj Viti procitala sam clanak o akutnom zatajenju bubrega, koji me je jako uplasio. Da li se kod mene radilo o tom poremecaju, i da li moram izvrsiti neke dodatne pretrage, iako nemam probleme?

Unaprijed zahvaljujem,

Sandra

Prof. dr. P. Kes

19.12.2001. 21:40

Upit: Akutno zatajenje bubrega
Na temelju navedenih podataka nije moguće zaključiti da se u Vas radilo o akutnom zatajenju bubrega nakon poroda carskim rezom. Vjerojatnije je da su u cilju prevencije mogućeg akutnog zatajenja bubrega liječnici poticali diurezu (mokrenje) u početku s infuzijama (kasnije obilnim uzimanjem tekućine na usta) i diuretikom (Lasix). U tome su uspjeli. Sumnjam da su zaostale neke posljedice, ali u cilju vlastitog spokoja preporučam da se obratite internisti-nefrologu koji može postaviti točnu dijagnozu. Za Vašu bolju obavještenost navodim nekoliko činjenica o akutnom zatajenju bubrega. Na Vas bi se mogao odnositi dio koji govori o hipovolemiji.
Akutno zatajenje bubrega posljedica je naglog gubitka sposobnosti bubrega da čisti krv od toksičnih supstancija, što dovodi do nakupljanja razgradnih produkata metabolizma, kao što su dušične supstancije, poremećaja u acidobaznoj ravnoteži i elektrolitskom sastavu krvi, zadržavanja tekućine u organizmu i niza drugih poremećaja. Radi se o naglom, ali u pravilu prolaznom oštećenju bubrežne funkcije, do kojega mogu dovesti svi čimbenici koji smanjuju protok krvi kroz bubrege, direktno toksično ili posredno preko imunoloških mehanizama oštećuju bubrege, ili ometaju odtok urina iz mokraćnog sustava.
U 75% bolesnika akutno zatajenje bubrega posljedica je smanjene prokrvljenosti bubrega ili akutne tubularne nekroze. Smanjena prokrvljenost bubrega obično je posljedica hipovolemije zbog smanjenja volumena cirkulirajuće krvi (krvarenje, dehidriranost, opekotine, povraćanje, hipoalbuminemija, nekontrolirana primjena diuretika), slabosti srca (bolesti miokarda, perikarda, srčanih zalistaka, plućna embolija), bubrežne vazokonstrikcije ili sistemske vazodilatacije, opstrukcije krvnih žila bubrega (bubrežne arterije ili vene, glomerula ili malih krvnih žila) i povećene viskoznosti krvi (plazmocitom, makroglubulinemija i policitemija).
S poštovanjem
Prof.dr.Petar Kes