Nefrologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 290 | Broj poruka: 629

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


dupli bubreg


Autor Poruka

Monika

20.09.2005. 10:10

Moj djecak je roden s dva uretera na lijevoj strani.Prosao je kroz nekoliko pretraga i pio je Trimetoprim u profilakticke svrhe.U dobi od 10 mjeseci je operiran i operacijom mu je odstranjen ureter koji nije funkcionirao(bio je jako prosiren) i osteceni dio bubrega.Kirurg je rekao da se osteceni dio bubrega odvojio ovojnicom od zdravog dijela i da je to izgledalo kao da se bubreg podijelio na dva dijela.Lijecnici su bili jako zadovoljni operacijom,a moj hrabri djecak je sve to izvrsno podnio.Dan poslije operacije je stajao na nogama,smijao se i cak malo samostalno hodao.Otprilike mjesec i pol dana nakon operacije pregledan je ultrazvukom i sve je bilo u najboljem redu.Sad djecak ima 17 mjeseci i ocekujemo poziv za drugu ultrazvucnu kontrolu koja bi trebala biti za nekih mjesec dana.Zanima me sto bi bio normalan nalaz na operiranom bubregu i kako ce se razvijati taj bubreg u buducnosti(odnosno sto se dogada u slicnim slucajevima)?Ima jos jedna stvar o kojoj jako puno razmisljam.Lijecnici su rekli da ne znaju zasto se to desilo kod naseg sina i da nema vece sanse da se to desi drugom djetetu.Zanima me imam li realne osnove razmisljati da bi se to moglo desiti i drugom djetetu?Naravno zelim da moj sin jednog dana ima brata ili sestru.Hvala Vam na odgovoru!

prof.dr.sc. Petar Kes

03.01.2006. 19:55

Draga Monika,
ultrazvučno će se vidjeti preostali dio bubrega, koji će vjerojatno biti nešto promijenjenog oblika obzirom da je dio operativno odstranjen, međutim, samo tkivo bubrega normalno će se razvijati, te se očekuje da i sama funkcija bubrega bude uredna. Zato su važne redovite kontrole urina i urinokulture, kao i periodične ultrazvučne kontrole koje Vi i planirate. Važno je otkriti, i pravilno izliječiti svaku urinarnu infekciju ukoliko se javi, kako ne bi utjecala na razvoj i funkciju bubrega.
Ovakove i slične anomalije mokraćnog sustava jedne su od češćih koje se javljaju u populaciji, 3 x su češće u ženskog spola, 1: 8 puta je češća u srodnika što upućuje na autosomno dominantni tip nasljeđivanja s tkz. nepotpunom penetracijom ? dakle s nepotpunim fenotipskim iskazivanjem anomalije. Ukoliko ste zabrinuti za zdravlje nove bebe, a planirate trudnoću, bilo bi dobro da se javite u genetsko savjetovalište pri Klinici za pedijatriju na Rebru ili u Klinici za dječje bolesti u Klaićevoj gdje ćete biti izuzetno detaljno informirani, a tamo Vas može uputiti Vaš pedijatar.
Srdačni pozdravi,
Prof. dr. sc. Petar Kes, internista i nefrolog
Mrl sc. dr. Đurđica Šešo Šimić, pedijatar