Nefrologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 290 | Broj poruka: 629

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Pomozite i nama


Autor Poruka

Slavica

28.07.2005. 13:38

Imamo devojcicu koja ce 6.08.2005. napuniti godinu dana. U februaru ovegodine dijagnostikovana je eseihija koli u urinu. Sumnjamo da ju je dobila jos u porodilistu na Gak u Beogradu, jer je kao novorodjence bila pod terapijom, tolikar, uz obrazlozenje pedijatra da je lek ukljucen
preventivno, posto sam ja u trudnoci imala upalu urinarnog trakta i takodje dobijala tolikar. Ni jedna bakterija kod mene nije izolovana. Pedijatri u Vranju i Nisu kazu da se kod novorodjencad ne ukljucuje antibiotska terapija ukoliko se ne ustanovi da beba ima bakterije u urinu. Cak su nam rekli da se eserihija kod devojcica do 100 000 ne leci, i ukinuta je profilaksa.
Poslednji ultrazvucni pregled je medjutim pokazao da su oba mokracna kanala uvecana, jedan za 5,2, a drugi za 9mm. Beba je bila pod terapijom, garamicin 2 puta dnevno 10. dana. Velicina i oblik bubrega su ne promenjeni i svi nastese kako nije strasno. U poslednjem nalazu urino kulture konstatovana je eserihija od 5ooo. Urolog iz Vranja je prepisao tablete urostim 25mg s.1/2dn mesec dana, a pedijatar insistirao da bebi ne dajemom ovaj lek.

Pomozite i nama

prof.dr.sc. Petar Kes

03.01.2006. 19:56

Draga Slavice,

Vaša djevojčica treba kontrolu dobrog pedijatra ? nefrologa. Naime, svaka urinarna infekcija, ukoliko je urin propisno uziman ( točno se zna koliko je bakterija dozvoljeno u 1 ml ukoliko je uzorak iz vrećice sakupljača, a koliko ukoliko je beba kateterizirana) treba ne samo liječenje nego i obradu. Vi spominjete proširene oba uretera što je dodatni rizik da svaki infekt koji možda započinje u mokraćnoj cijevi ili mjehuru preko uretera ( mokraćovoda) stigne i do bubrega te ometa njihov razvoj.
Vaša djevojčiva treba:
1. mjesečne kontrole sedimenta urina i urinokulture
2. ukoliko se radi o 100 000 bakt u 1 ml, a apsolutno ako se radi o 1000 000 bakt u 1 ml urina treba antibiotik prema antibiogramu u terapijskim dozama 14 dana, a potom i nadalje u profilaktičkim dozama idućih mjesec do 6 mjeseci , uz i dalje redovite kontrole urina mjesečno.
3. Svaki pedijatar trebao bi znati koji su antibiotici dozvoljeni za bebe,
što se profilakse tiče ? preporučamo Furadantin sirup (nitrofurantoin).
4. Trebate svakih 6 mj učiniti UZV urotrakta, on će pokazati razvoj ? veličinu bubrega, debljinu bubrežnog parenhima, stanje nakapnice..
5. te ako niste ? MCUG ili scintigrafiju bubrega što se u djece više i preporučuje zbog manjeg zračenja.

Pozdravi,

Prof. dr. sc. Petar Kes, internista i nefrolog
Mr. sc. dr. Đurđica Šešo ? Šimić, pedijatar