Nefrologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 290 | Broj poruka: 629

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


dvostruki pijelon


Autor Poruka

Vesna

03.01.2005. 23:09

Poštovani!

Imamo djevojčicu staru 3 godine. 28.05.2004. je primljena u bolnicu u Osijek zbog temperature i zbog analize krvi ( CRP 116, L 15,2) i lošeg nalaza urina. U bolnici je otkrivena bakterija E.coli(10na6) te prilikom UZV bubrega i urotrakta uočena je obostrana dilitacija kanalnog sustava. U bolnici je lječena antibiotskom terapijom Crystacill uz Cefriaxon. Nakon 10 dana je puštena iz bolnice,Sanford-sterilan.

24.08.2004. učinjen je direktna radionuklidna cistoureterografija bez znakova VUR-a.

08.12.2004. je urađena statička i dinamička scintigrafija oba bubrega te vam dostavljam taj nalaz.
-Dinamička scintigrafija: oba su renograma usporena do aplikacije diuretika nakon čega dolazi do brze i gotovo potpune eliminacije. U ranoj parenhimskoj etapi pretrage desni je bubreg anatomski manje mase, inače oba urednog oblika i uglavnom homogenog rasporeda aktivnosti u parenhimu. Transparenhimni prolaz radiofarmaka obostrano je uredan, obostrano usporena drenaža iz oba pijelokaliksa od kojih se lijevi doima da je nešto proširenim, a imam dojam i postojanja dvostrukog pijelona. Desno vidljiv fokalni zastoj u gornjoj grupi čašica, a prikazala su se oba uretera.
-Statička scintigrafija: Desni je bubreg uredno oblikovan i velik, bljeđi u projekciji kompletnog kolektorskog bazena, poglavito u polovima, lijevi bubreg nešto veći, a imam dojam otiska dvostrukog pijelona.
-Zaključak: Funkcijski kapaciteti oba bubrega u granicama su normale. Desni bubreg pokazuje blažu redukciju tubularne mase u gornjem polu, a lijevo suspektan dvostruki pijelon. Usporena drenaža iz oba pijelokaliksa i uretera što se u uvjetima stimulirane diureze u potpunosti prevladava, vjerojatno hipotonija.

Molim Vas za pomoć i daljnje lječenje naše djevojčice jer je dokorica u bolnici rekla da će vjerojatno morati na operaciju. Da li je to opasna operacija i da li ima drugog načina lječenja osim operacije.

Unaprijed zahvalna!

prof. dr. sc. Petar Kes

11.01.2005. 20:20

Dragi roditelji iz Osijeka,
Za sada je bitno ješ neko vrijeme pratiti stanje Vaše djevojčice i vidjeti dinamiku njezinih ev. uroinfekata, vidjeti daljnju funkciju bubrega - napraviti klirens ( sakupljanje 24 satnog urina).. te kontrolirati sediment i urinokulturu radovito ( 1 do 2 x mj). Operacija je vjerojatna u slučaju lijevog bubrega gdje je suspektan dvostruki pijelon – no prvo se on mora nedvojbeno dokazati. Usporena drenaža mokraće iz oba bubrega u slučaju Vašeg djeteta je samo funkcionalna – radi se o hipotoniji koja nestaje na primjenu diuretika koji se mogu davati i terapijski i koja s rastom može i nestati. Samu operaciju korekcije dvostrukog pijelona ( ako i kada) bi do nje došlo naši dječji kirurzi danas izvode rutinski.
Srdačno, Vaši
Prof. dr. sc. Petar Kes, inetrnist i nefrolog
mr. sc. dr. Đurđica Šešo Šimić, pedijatar