Nefrologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 290 | Broj poruka: 629

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


PITANJE-POSLJEDICE-BUBREZI


Autor Poruka

IVO

22.11.2004. 17:40

DOKTORE KĆERKA NAM JE BOLESNA OD HENOCH SHONLEIN PURPURE OD
23.10.JE POD KONTROLOM LIJEČNIKA NAS ZANIMA KOLIKOTRAJE LIJEČENJE JER ONA TRENUTNO ZBOG NE DOBIVA TERAPIJU ZA TU BOLEST NEGO SAMO ZINNAT SIRUP ZBOG ESHERIHIJE COLI,ALI ŠTO NAS BRINE NALAZI URINA SE NE POBOLJŠAVAJU ,PRISUTNOST PROTEINA 2KRIŽIĆA ,KRVI U MOKRAĆI 3 KRIŽIĆA ,PRISUTNOST MIKROORGANIZAMA.
AKO NAM MOŽETE POMOĆI SA SAVJETOM .
UNAPRIJED ZAHVALNI NEDIĆ.

prof. dr. sc. Petar Kes

11.01.2005. 20:16

Dragi Ivo,
radi se o sindromu koji uključuje promjene po koži, bolove u zglobovima s otokom zglobova, grčevite bolove u trbuhu, krvarenja iz probavnog trakta, oštećenje bubrega.. a podloga svemu je oštećenje stjenke malih krvnih žila uzrokovano imunološkim zbivanjima u njima.
U djece je česta, najčešće se javlja između 2 – 8 godine života. Bubrežna bolest javlja se u 20 do 50% bolesnika, dakle ne u svih. Može biti različite težine – od bolesti koja prolazi gotovo bez kliničkih simptoma, minimalnog pojavljivanja krvi u mokraći, preko masivnijeg pojavljivanja krvi u mokraći, pa do pojavljivanja proteina u mokraći koji su znak oštećenja samoh bubrežnog tkiva, sve do takvih oštećenja bubrežnog tkiva koja završavaju zatajenjem bubrega i dijalizom. No, bolest većinom ima doborćudan tok i prognoza je dobra, iako se napadi bolesti mogu ponavljati nekoliko mjeseci, pa i godina od početka bolesti. U većini slučajeva lijećčenje nije potrebno, već samo praćenje djeteta, u težim slučajevima primjenjuje se imunosupresivna terapija i plazmafereza, a samo 5% djece završava sa terminalnim zatajenjem bubrega radi čega je potrebna dijaliza.
U Vaše se kćeri ispravno postupa – jer prvo treba sanirati urinarni infekt, a tek onda pristupiti liječenju imunosupresivnim lijekovima koji potiskujući reakcije vlastitog imunološkog sustava mogu proširiti ili pogoršati postojeći infekt .
Vrlo je važno da ste u stalnom kontaktu s pedijatrijskim nefrologom koji će pratiti razvoj bolesti i reagirati kada treba.Obzirom da je bolest poznata po recidivina i remisijama kontrole su potrebne i godinama.
Srdačni pozdravi,
Prof. dr. sc. Petar Kes, internist i nefrolog
Mr. sc. dr. Đ. Šešo Šimić, pedijatar