Nefrologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 290 | Broj poruka: 629

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


dvostruki pijelon iz lijevog bubrega


Autor Poruka

nikolina

12.02.2006. 12:52

Poštovani,imam dvogodišnjeg dječaka koji od drugog mj.života ima uro-inf.3 puta do sadau razmaku od dva mj.je imao E-coli 10 na 5 u ml urina.liječen je 3 puta venozno antib. i sa 6 mj.života uvedena mu je profilaksa sinersula 1ml navečer u trajnju od 6mj.Na mikciji se ne dokaže refluks,a na scintigrafiji su oba bubrega uredna s tim da je desni malo uvećan,bez ožiljaka ali postoji sumnja na dvostruki pijelon iz lijevog bubrega.Oslabljeni mišići oba uretera.Poslije nikad više inf.molim za vaše mišljenje i eventuale pretrage i terapiju.POZDRAV

prof.dr.sc. Petar Kes

19.04.2006. 11:08

Draga Nikolina,
činite kontrolne urinokulture svaka 3 mjeseca, te 1 do 2 x godišnje UZV bubrega kod pedijatrijskog nefrologa. Invazivne pretrage nisu potrebne. Vjerojatno je rastom vašeg djeteta došlo do normalizacije mišićnog tonusa uretera. Korisno bi bilo znati da li ipak postoji dvostruki pijelon lijevog bubrega, no ukoliko dječak nema urinarnih infekata te ima uredan biokemijski nalaz urina - ponavljamo, osim UZV-a za sada nema potrebe za opetovanom proširenom obradom urotrakta.
Srdačni pozdravi,
Prof. dr. sc. Petar Kes, internist - nefrolog
Mr. sc. dr. Đurđica Šešo Šimić, pedijatar