Nefrologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 290 | Broj poruka: 629

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


lijevi bubreg hipotrofican


Autor Poruka

Elma

05.01.2006. 10:35

Imam 25 godina .Dinamickom scintigrafijom mi je ustanovljeno da lijevi bubreg ima 6.2 posto funkcije a desni 93.8 posto funkcije.nalaz glasi ovako:Lijevi bubreg se doima hipotrofican, isti je izrazito reducirane funkcije.desni bubreg funkcionalno u okviru fizioloskih limita.urolog mi je preporucio vadjenje bubrega, a nefrolog je rekao da ne vadim.Sta Vi mislite sta bi bilo najbolje. Ja uskoro namjeravam osnovati porodicu i mozete li mi reci da li je opasno i kako se ja trebam cuvati. Da li je potrebno da sto prije zatrudnim ili ima jos vremena.kako se to sve moze odrazavati na trudnocu. Unaprijed zahvalna.Samo da napomenem nalazi urinokulture su sterilni.I ostali nalazi krvi i mokrace su uredni.Prititak u redu cak malo i nizi. osjecam se dobro nemam nikakvih problema.

prof.dr.sc. Petar Kes

12.02.2006. 01:06

Štovana, potrebna je ozbiljna analiza - rezultati navedene pretrage nisu dovoljni za odluku o da ili ne nefrektomiji. Krvni tlak? Pridružene bolesti? Prethodne bolesti bubrega?...U trudnoću ne treba ići s neriješenim problemom. Nefrolog Vam je vjerovatno objasnio zašto da ne vadite bubrega; ako nije zatražite još mišljenje drugog nefrologa - to je uobičajeni postupak. Sa štovanjem, prof.dr. Petar Kes