Nefrologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 290 | Broj poruka: 629

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


VUR II i MCUG


Autor Poruka

sandra

01.02.2006. 23:03

Poštovani!

Mom sinu je dijagnosticiran VUR II stupnja obostrano s mjesec i pol dana starosti kad je bio hospitaliziran zbog pneumonie itd.

Sada je star 13 mjeseci i redovno provodimo kontrole urina, urinokulture i nalazi su sterilni. Takodjer, napravljen je uzv bubrega sa, takodjer, dobrim nalazom.
U medjuvremenu smo, silom prilika, promijenili nefrologa i sada sam malo iznenadjena odlukom novog liječnika da se naručimo na MCUG.
To ćemo, naravno, malo duže čekati.

Mene interesira može li se jednako kvalitetna kontrola provesti nekom drugom,manje "agresivnom" metodom, tim više što se u medjuvremenu nisu ponavljale urinoinfekcije.
Napominjem da je dijete stalno na profilaksi, u početku furadantinom, a
sada na sinersulu (2 ml uvečer).

Unaprijed zahvaljujem na odgovoru i srdačno Vas pozdravljam!

prof.dr.sc. Petar Kes

19.04.2006. 11:14

Draga Sandra,
Moguće je učiniti dinamičku scintigrafiju s dekonvolucijom - to je metoda izbora prikaza urotrakta danas - osobito kod djece, jer izlaže dijete znatno nižim radijacijskim dozama nego klasična MCUG. Dijete ne mora biti na tašte, nije potrebna prethodna posebna priprema,, pretraga je bez anestezije ili sedacije, bez zadržavanja u bolnici. Dijete leži na stolu kao i kod bilo koje druge rtg pretrage, a gama kamerom se prati put radioaktivnog izotopa kroz urotrakt. Radioizotop se daje i.v. Pretraga traje koliko i MCUG.
Srdačni pozdravi,
Prof. dr. sc. Petar Kes, internist i nefrolog
Mr. sc. dr. Đurđica Šešo Šimić, pedijatar