Nefrologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 290 | Broj poruka: 629

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


E.Colli


Autor Poruka

keka

08.09.2004. 20:40

za dr. Kes
Štovani dr.kes molim Vas da mi odgovorite ili da me utješite.Imam djevojčicu 3 g. ,radili smo liječnički za vrtić i otkrivene su joj bakterije
E.Colli ,dr. je rekla dosta i da joj je čudno da dijete nema simptome.dala nam je Cedax i to još uvijek pije,nakon toga treba ponoviti urinokulturu.Mene sad jako zabrinjava jer mi je dr. rekla da moramo ići nefrologu.Molim Vas da mi objasnite da li je to opasno i kakvi bi trebali biti simptomi,jer mala ništa ne govori da je boli ili nešto pecka.Da li se to može izliječiti ili može imati neke posljedice i uopće kako sad najedanput ima te bakterije a sve do sada nije imala,da li se i m i u kući moramo raditi urinokulturu?
Sa štovanjem u nadi da ćete me malo utješiti jer sam u velikom strahu
zabrinuta mama

prof. dr. sc. Petar Kes

13.09.2004. 23:14

Draga mama,
kod tako malenih djevojčica kao što je Vaša urinarne infekcije nisu tako rijetke.
Obično prva urinarna infekcija – upala donjih mokraćnih puteva - ide sa nelagodom, peckanjem, nagonom na često mokrenje i temperaturicom, a ukoliko se radi i o upali bubrežnog tkiva simptomi su žešći, a temperatura viša. Ponekad, ukoliko su djeca sasvim mala urinarne infekcije prolaze nezapaženo, često maskirane sa hunjavicom, upalom grla ili uha, na koje se uobičajeno obraća i više pažnje. Ukoliko su urinanre infekcije češće - simptomi su sve blaži, te ih na poslijetku i nema, a bakterija u urinu ostaje. Vaša djevojčica ispravno je dobila Cedax koji je vrlo djelotvoran protiv spomenute bakterije, a nakon čega će se ponoviti biokemijski sediment urina i urinokultura radi kontrole. Baš upravo zbog toga što do sada Vaša malena nije imala simptoma od strane urinarnog sustava treba posjetiti dječjeg nefrologa koji će ordinirati povremene kontrole urina i urinokulture – što možete raditi u svom domu zdravlja,a vjerojatno će ju pregledati i ultrazvukom – bezopasnom, brzom i bezbolnom metodom koja prikazuje urinarni sustav - da se orjentira u veličini i izgledu bubrega, mokraćnih puteva i mjehura. Ukoliko se pokaže potrebnim obradu može i proširiti.
Ukućani ne trebaju uzimati antibiotike, ili zbog vaše malene raditi urinokulturu.
Ukoliko imate dodatnih pitanja rado ćemo Vam pomoći.
Srdačan pozdrav,
Prof. dr. sc. Petar Kes, internist – nefrolog
Mr. sc. dr. Đurđica Šešo-Šimić, pedijatar

keka

14.09.2004. 22:40

Puno Vam hvala na vašem odgovoru,malo ste me smirili,slijedeći tjedan ćemo ponoviti urinokulturu pa ćemo vidjeti kakav će biti nalaz da li će biti potrebno ići nefrologu ili ne.Naša dr. nas je prvo poslala kod nefrologa ali kako se kod nas mora naručiti samo prvog u mjesecu (Rijeka),a i već je pila cedax,nismo išli,ali je rekla da bi ipak trebali ići kod pedijatra kad dobijemo nalaze od urinokulture.Mene je samo strah da nebi bile nekakve posljedice ili neznam već što vezano uz bubrege.Mala nema nikakve simptome za sada.
Zahvaljujem na Vašem odgovoru
Sa štovanjem!