Nefrologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 290 | Broj poruka: 629

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Escherichia


Autor Poruka

Anamaria

20.11.2004. 12:00

Poštovani,

Zanima me sljedeće te molim da mi odgovorite:

Žensko dijete 5 mjeseci utvrđen vezikoureteralni refluks II stupnja desno prije 20 dana , u uzorku urina izolirana je e.coli, liječena je cefuroksimom perenteralno u bolnici 10 dana , nakon primjenjene terapije pušteni smo kući uz uredne labaratorijske nalaze. Daljnji tijek liječenja preporuča se Zinat sirup 2 puta 3.5 ml samo sedam dana i za sada nije preporučena profilaksa.
Kontrolu urina je potrebno vršiti svakih 10-15 dana, ultrazvuk abdomena za 6 mjeseci , MCUG za godinu dana.
Molim da mi date vaše mišljenje o tome koliko se slažete sa ovom terapijomi o eventualnim mogućim posljedicama ovog poremećaja

Zahvaljujem,

prof. dr. sc. Petar Kes

28.11.2004. 22:52

Draga Anamaria,
Postupak i terapija kod Vaše djevojčice su dobro odabrani i provedeni. Sada samo treba ustrajati na redovitim kontrolama urina i urinokulture, te kod ev. ponovljene infekcije ponovno provesti terapiju prema antibiogramu u trajanju 10 dana do 3 tjedna, i uključiti profilaksu nekim antibiotikom duže vrijeme. No, nema razloga za preuranjenu brigu – naime, refluks blažeg do umjerenog stupnja , a što je slučaj kod Vaše djevojčice spontano prolazi rastom, a najvažnije je sprečavanje nove urinarne infekcije dok traje, jer na taj način štitimo tkivo bubrega. UZV i MCUG treba ponoviti prema planu kako Vam je predloženo.
Srdačan pozdrav,
Prof. P. Kes, internist – nefrolog
Mr. sc. dr. Đ. Šešo Šimić, pedijatar