Nefrologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 290 | Broj poruka: 629

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Urinarni infekt i refluks


Autor Poruka

Jasminka

26.11.2004. 19:48

Poštovani,
moja djevojčica stara 7 g i 8 mj pred nekoliko je tjedana bila hospitalizirana zbog urinarnog infekta. Svi upalni parametri ukazali su na težu bakterijsku infekciju (CRP 273, L 17), iz urinokulture izolirana je E. Coli u signifikantnom broju. Liječena je Ketocefom 10 dana. Učinjen UZV bubrega je uredan, uz napomenu da su bubrežne piramide "hiperehogenije". Mikcijska cistoureterografija pokazala je aktivni i pasivni refluks lijevo s parcijalnim pijelon fisusom lijevo. Na osnovi anamneze, kliničkih nalaza, tijeka bolesti te laboratorijskih i drugih nalaza radilo se o kompliciranom urinarnom infektu s E. Coli. Preporučen nam je konzervativni tretman refluksa (Reflux vesicoureteralis lat. sin. gr. II) :Sinersul 480 mg pola tablete navečer, te učiniti dinamičku scintigrafiju uz dekonvulciju. Prije ove infekcije djevojčica se (posljednje dvije godine) žalila na bol u leđima, no liječnica nas je uputila na pregled dječjem ortopedu koji nam je zbog spuštenih stopala savjetovao uloške te vježbe zbog nepravilnog držanja. Nakon ovog urinarnog infekta odn. njegovog izliječenja kaže da je leđa više ne bole. Unazad dvije godine djevojčica je imala nekoliko angina, iz brisa grla uvijek je izoliran BHS-A, uvijek liječena penicilinom. Zanima me je li moguće da je dijete, budući da joj je gotovo osam godina, mogla imati refluks od rođenja bez ijednog urinarnog infekta, odnosno da su upale postojale , a prošle nezapaženo. Je li ova pretraga na koju nas šalje liječnica složena i bolna za dijete? Može li se refluks u njezinoj dobi izliječiti bez operativnog zahvata?
Zahvaljujem vam na odgovoru,
zabrinuta majka

prof. dr. sc. Petar Kes

01.12.2004. 08:46

Draga Jasminka,

1. Postoji mogućnost da je Vaša kći imala maskirane urinarne infekte uz neki drugi infekt (upalu uha, anginu...) i prije ovog, sada dokazanog urinarnog infekta. Stoga bi bilo dobro da pri svakom povišenju temperature, pa i pri ponovnim bolovima u leđima, ili u donjem dijelu trbuha učinite i urin i urinokulturu – pretrage su jednostavne, bezbolne, neškodljive i nisu skupe, a obzirom na pronađenu bubrežnu anomaliju su i obavezne za budućnost.

2.Što se samog refluksa tiče – on postoji od rođenja, i rastom djeteta se njegov stupanj može smanjiti – nekomplicirani refluks II stupnja rješava se konzervativno u prvom redu ( kontrole dječjeg nefrologa, redovite kontrole urina, rješavanje urinarnog infekta odgovarajućim antibiotikom prema antibiogramu dovoljno dugo – 2 do 3 tjedna, te ev. i profilaksom novih urinarnih infekata – davanje antibiotika u večernjoj dozi duže vrijeme, periodično ponavljanje UZV-a urotrakta, kao i mikcijske cistoureterografije ili dinamičke scintigrafije kroz godinu dana).

3. Dinamička scintigrafija s dekonvolucijom metoda je izbora prikaza urotrakta danas, posebice kod djece, jer izlaže djete znatno nižim radijacijskim dozama nego klasična radiološka metoda . Dijete ne mora biti na tašte, , nije potrebna prethodna priprema crijeva, pretraga je bez anestezije ili sedacije, bez hospitalizacije. Gama kamerom snima se radiofarmak koji je prethodno dat intravenski ( sličan ubod kao kod uobičajenog vađenja krvi), i prati se njegov put kroz bubrege i urotrakt. Prikaz se snima i dokumentira., a dijete za to9 vrijeme leži na stolu kao što bi i kod bilo koje druge rtg pretrage.

Srdačan pozdrav,

Prof. dr. sc. P. Kes, internist- nefrolog
Mr. sc. dr. Đ. Šešo Šimić, pedijatar