Nefrologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 290 | Broj poruka: 629

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


mobilni bubreg


Autor Poruka

ana

20.02.2002. 21:09

Poštovani!

Prije 6 mjeseci utvrđeno je da imam mobilni bubreg. Na scintigramu u
sjedećem položaju desni bubreg za gotovo čitavu svoju dužinu ponire prema kaudalno i donjim polom postavlja se medijalno i ventralno tako da u ovom položaju ima trokutasti oblik. Renografska krivulja bubrega pokazuje tek lakše funkcijsko oštećenje uz urednu eliminaciju radiofarmaka. Scintigrafija bubrega učinjena je u 08.mjesecu prošle godine. Laboratorijski nalazi su bili uredni. Nakon što sam se udebljala
nekoliko kilograma bolovi su se znatno smanjili.
U zadnjih tjedan dana opet imam jake bolove. U sedimentu urina je pozitivno BLD 2+ , a u mikroskopskom pregledu ima 15-20 eritrocita,
dosta pločastih epitelnih stanica i nešto bakterija. U nalazu krvi povišeni su samo leukociti - 11.7
Molim Vas da mi odgovorite da li imam razloga za brigu, te da mi nešto
više napišete o mobilnom bubregu.
HVALA!

prof. dr. Petar Kes

22.02.2002. 21:52

Upit: pomični bubreg
Mobilni (pomični) bubreg(zi) obično je posljedica nedovoljno razvijene masne ovojnice koja u normalnim okolnostima ograničava pomičnost bubrega. Zbog toga se pacijentima savjetuje (posebno ako su mršavi) da se udebljaju. Povećana pomićnost bubrega obično je praćena muklim bolovima u abdomenu koji su posljedica peristaltičkih valova koji se šire kroz neprirodno savijeni mokraćovod. Može doći i do poremećaja u drenaži (oticanju) mokraće iz mokraćne nakapnice, a u nekih bolesnika povećena je sklonost infekcijama mokraćnog sustava. U liječenju se rabe spazmolitici/analgetici i prema potrebi antibiotici/uroseptici. Samo u slučaju izrazito velike pomičnosti bubrega (bubrezi spušteni u malu zdjelicu), jakih bolova, čestih infekcija mokraćnih puteva i ugrožene funkcije bubrega, preporuča se podizanje i učvršćivanje bubrega kirurškim zahvatom (područje rada urologa).
Prema nalazu sedimenta mokraće u Vas se radi o mikrohematuriji, a postoji i leukocitoza. Bez internističkog pregleda i detaljnijih (minimalno) laboratorijskih analiza ne mogu dati zaključno mišljenje. Kako je oprez majka mudrosti, javite se na pregled internisti-nefrologu, koji će napraviti novu pretragu mokraće, bakteriološki pregled mokraće, temeljne laboratorijske pretrage krvi i testirati funkciju bubrega.
S poštovanjem,
Prof.dr. Petar Kes