Nefrologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 290 | Broj poruka: 629

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


hidronefroza


Autor Poruka

Ana

03.11.2004. 21:02

Poštovani doktore, prije šest godina mi je dijagnosticirana hidronefroza 1.dex.gradus I. desnog bubrega, sada je III. stupnja, (nema refluksa),te proširenje kanala. Rođena sam sa mobilnim bubregom. Od djetinjstva imam česte upale te bakterije (npr.e.colli).Zadnji nalaz scintigrafije pokazuje ukupnu glomerularnu filtraciju bubrega od 120 ml/min/1,73 m2, odnos lijevo desno 55:45%. Bubrezi se prikazuju karakterističnog oblika. Desni je manji u odnosu na lijevi i nešto slabije perfuzijom prikazan.U uvjetima jake diureze uredna eliminacija lijevo, desno blaže smetnje pražnjenja nakapnice koja je tek nešto veća ali bez znakova zastojne uropatije desno. Bila sam kod raznih doktora ali su mi većinom preporučali da ne trebam operirati. Mene zanima da li ću to morati operirati i kakav bi to bio zahvat? Bubreg mi nije oštećen, ali ako ne operiram da li se stanje može pogoršati i kakve su posljedice? Da li takvo stanje smeta trudnoći? Unaprijed Vam zahvaljujem

prof. dr. sc. Petar Kes

22.01.2005. 23:06

Poštovana,
odgovori na Vaša pitanja imaju mnogo bolji učinak i uvjerljivost ako ih čujete u neposrednom kontaktu s liječnikom (urolog ili nefrolog) koji Vas lijeći. Komunikacija je bitni preduvjet povjerenja u odnosu bolesnik-liječnik. Preporuka: direktno postavite pitanja liječniku koji Vas lijeći.
S poštovanjem, prof.dr.sc. Petar Kes