Nefrologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 290 | Broj poruka: 629

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Hidronefroza 3. stupnja


Autor Poruka

Ena

04.02.2005. 19:39

Lijepi pozdrav.

Moja kcerka stara je 3,5 godine. U rujnu joj je ultrazvucnim pregledom dijagnosticirana hidronefroza 3. stupnja na oba bubrega. Pregled je uslijedio nakon dviju infekcija mokracnih kanala koje su se dogodile u rasponu od jedne godine. Nalaz kojega smo mi dobili vrlo je stur i navodi se samo jos da je ureter relativno uzak, nalaz mokrace uredan.
Lijecnik koji je ultrazvucno pregledao dijete predlozio je i pregled MCU (pregled pri kojem se koristi kateter) sto je nasa pedijatrica odbila. Kontroliramo urin dva puta mjesecno i uredan je i to je sve. Cula sam da se ta bolest u Hrvatskoj lijeci dugotrajnim uzimanjem antibiotika i sad sam totalno zbunjena (zivimo u Austriji). Zasto se moje dijete ne lijeci? Cinimo li gresku mi ili nasa pedijatrica sto samo kontroliramo stanje urina? Trebamo li ipak napraviti MCU? Ili promijeniti pedijatricu?
Jos jedno pitanje: ima li njeno iznadprosjecno znojenje veze s bolescu bubrega ili je tome uzrok nesto drugo?

Zahvaljujem na odgovoru.

prof.dr.sc. Petar Kes

23.03.2005. 23:13

Draga Ena,
Vaša malena svakako treba učiniti MCUG – mikcijsku cistoureterografiju. To je radiološka metoda kojom se prikazuje mokraćni sustav, a otkriva prvenstveno stupanj povrata mokraće u bubrege putem uretera iz mokraćnog mjehura. Točnija je metoda za prikaz stanja nego UZV.
Kateter se koristi vrlo kratko – samo toliko da se kontrast putem njega, a kroz mokraćnu cijev uvede u mokraćni mjehur, te se potom kateter vadi. U činu mokrenja se snima rtg tehnikom putovanje kontrasta – dakle samo mokrenje - i tada se vidi koliko se urina vraća “prema gore” , dakle prema bubrezima, te koliko su zbog toga bubrezi oštećeni – dakle tkivo bubrega je stanjeno, a šupljine povćane – tkz. hidronefroza – koju Vi i spominjete da je u Vaše djevojčice 3. stupnja na oba bubrega. Vaša djevojčica treba biti pod kontrolom pedijatrijskog nefrologa, a ne samo općeg pedijatra, i da, svakako treba uzimati antibiotsku profilaksu – dakle zaštitne doze antibiotika koje sprečavaju nastanak urinarnog infekta i daljnje oštećivanje bubrega novim upalama. Potrebno je naglasiti da jednom mjesečno treba kontrolirati biokemisjki nalaz urina i urinokulturu, jer kod ovakovih slučajeva infekcija može postojati i bez simptoma ; bolova, učestalog mokrenja, pečenja pri mokrenju i temperature. Stanje svakako treba pratiti!
Znojenje bi moglo imati veze sa bolešću bubrega, ali o tome se ne možemo izjasniti jer imamo premalo podataka o Vašoj kćeri – potrebno bi bilo napraviti kompletnu krvnu sliku, ureju, kreatinin, Na, K, sakupiti 24 satni urin i napraviti klirens.. šećer u krvi, željezo..u što Vas sve može uputiti nefrolog koji će voditi Vašu malenu.
Srdačno,
Prof. dr. sc. Petar Kes
Mr. sc. dr. Đ Šešo Šimić