Nefrologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 290 | Broj poruka: 629

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Koju dijalizu odbrati (molim vas savijet)HITNO!


Autor Poruka

Stanko

02.03.2005. 22:00

Imam 28 godina i imam zatajenje bubrega, dijagnoza glomerulonefritis kronični, nalazi su mi ternutno takvi da je kreatinin 620, urea 18, a ostali parametri kalij je u granicama i mokraćan kiselina 520. Trenutno sam pred dijalizom i moram odlučiti koju dijalizu ču koristiti dali hemodijalizu ili peritonejsku dijalizu. Pričiotao sam prednosti i mane jedne i druge , zatim sam se konzultirao u bolnici s doktorima i oni su podjeljeni u mišljenju te mi jedni predlažu hemodijalizu a drugi peritonejsku. S obzirom da sam već u ponedeljak naručen kod kirurga za fistulu dobio sam vrijeme do petka da se moram odlučiti koju vrstu dijalize želim. Moli bih Vas mišljenje poštovanog gospodina Prof. dr. Kesa.

prof.dr.sc. Petar Kes

13.03.2005. 00:35

Poštovani,
obzirom na dob, primarnu dijagnozu bubrežne bolesti i koncentraciju dušičnih tvari u serumu, ne razabirem zbog čega je potrebna tolika žurba - osim ako ima još neki elemenat koji niste naveli. Osobno mogu preporučiti metodu liječenja dijalizom (peritonejska dijaliza: CAPD ili APD, odnosno hemodijaliza) samo nakon što obavim razgovor s bolesnikom i pregled. Prilikom razgovora s bolesnikom treba procijeniti i njegove životne ciljeve i želje, kao i stupanj sposobnosti da se brine za sebe, želju i sposobnost za rad, a pregledom možebitne apsolutne i relativne kontraindikacije za pojedinu metodu. S poštovanjem, prof.dr. Petar Kes