Nefrologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 290 | Broj poruka: 629

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


kontrole


Autor Poruka

dani

24.06.2006. 09:54

Poštovani,
Dijete ima 8,5 godina sa dijagnozama:isufijencija nadbubrežne žlijezde/rezistencija na ACTH/alakrimija/trostruki A sindrom/,bubrežna insufijencija I stupnja,neurogeni mjehur,kutane ureterostome obostrano i cistostoma.
Kod endokrinologa imamo redovite kontrole , pa me zanima , s obzirom na njegovo stanje sa bubrezima i mjehurom, koliko često su potrebne kontrole kod nefrologa ? Zadnja temeljita obrada je bila u 12. mjesecu 2005.god. kad je ustanovljeno znatan oporavak bubrega.
Zahvaljujem na odgovoru!

Prof. dr. sc. Petar Kes, dr. med.

10.08.2006. 12:00

Draga Dani,
Ukoliko kutane ureterostome i cistostoma prolaze bez komplikacija (npr uroinfekcije), kontrola nefrologa potrebna je 3 do 4 x godišnje. Naime, kontrola sedimenta urina, urinokultura te neki biokemijski parametri koji se dobivaju iz pretraga krvi ( nrp elektroliti Na, Ca, K, P,ureja, kreatinin, acidobazni status ) mogu se kontrolirati i u Vašem Domu zdravlja po nalogu Vašeg pedijatra, i bilo bi dobro da to bude svakih mjesec do dva. Klirens kreatinina za koji je potrebno sakupiti 24 satni urin trebao bi se kontrolirati do svaka 3 mjeseca i to je najbolje učiniti pod nadzorom pedijatra nefrologa. UZV pretraga bubrega dovoljna je 1 do 2 puta godišnje, dočim se urodinamika treba raditi po savjetu pedijatra nefrologa koji se time i bave; npr. Dječja nefrologija na Šalati u Zagrebu (KBC Zagreb).

Vašem djetetu želimo i dalje uspješan oporavak,

Srdačni pozdravi,

Prof. dr. sc. Petar Kes, internist – nefrolog
Mr. sc. dr. Đurđica Šešo – Šimić, pedijatar