Nefrologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 290 | Broj poruka: 629

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


ureterocoela


Autor Poruka

Katica

26.06.2006. 13:05

Poštovani,

mojoj curici je mjesec dana.U trudnoći je primjećeno neko proširenje kod desnog bubrega i nakon poroda je otkriveno nakon ultrazvuka( ureterocoela desno.podvostručen kanalni sustav desnog bubrega sa hidronefrozom u gornjem dijelu bubrega) i scintigrafije (desni bubreg jasno manji,slabije akumulacije DTPA,vjerovatno defekt akumulacije u području gornje trećine bubrega.U uvjetima dobre diureze obostrano,jače desno neopstruktivne smetnje eliminacije na račun pražnjenja pijelokalksa koji se doima deformiran desno , uz blažu retenciju).
Vadili smo urin i ima Escherichiu coli 100.000/ml i sada pije jedanput dnevno furadantin.Išli smo kod dječjeg kirurga u Klaićevu bolnicu i pnoviće 30.06. UZV bubrega i planira se incizija ureterokele.
Molim Vas za mišljenje i da li je potrebna operacija i u kojoj dobi i koje mogu biti posljedice ili problemi ako se ide/ ne ide na operaciju?

Hvala

Prof. dr. sc. Petar Kes, dr. med.

10.08.2006. 12:00

Draga Katice,
ureterocoela i dvostruki kanalni sustav desnog bubrega uzrok su slabijoj funkciji tog bubrega,kao i urinarnoj infekciji koja dodatno oštećuje bubrežno tkivo. Dječji kirurg će procijeniti kada treba učiniti zahvat koji će se vjerojatno sastojati od ekscizije ureterocoele te plastike uretera kako bi tok mokraće bio nesmetan. Svako duže odgađanje stvara rizik od težih urinarnih infekcija i dodatnih komplikacija koje će i dalje oštećivati bubrežno tkivo. Danas je i u ovako mladoj dobi to operacija koju kirurzi u Klaićevoj bolnici izvode rutinski. Savjetujemo Vam stoga da se za sva daljnja pitanja otvoreno obratite operateru Vašeg djeteta.

Srdačni pozdravi,

Prof. dr. sc. Petar Kes, internist- nefrolog
Mr. sc. dr. Đurđica Šešo – Šimić, pedijatar