Nefrologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 290 | Broj poruka: 629

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


mikrohematurija


Autor Poruka

Snježana

16.04.2004. 20:19

Dobro veče!
Moj jedanaestogodišnji sin boluje već godinu dana od fibrilarnog glomerulonefritisa.
Zanima me kakava je to bolest i kako se liječi.


Snježana!

prof. dr. sc. Petar Kes

14.06.2004. 08:21

Draga Snježana,

Fibrilarni glomeruloneritis od kojega boluje Vaš sin je tek posljednjih godina izdvojen entitet, te je rijedak oblik glomerulonefritisa. Uzrok bolesti je nepoznat.Bolest je karakterizirana nefrotskim sindromom – odnosno gubitkom proteina i crvenih krvnih stanica bubregom, kao i povišenim krvnim tlakom. No, to su simptomi koji se javljaju i u više drugih vrsta glomerulonefritisa.
Podloga bolesti je imunološka. Naime, na elektronskoj mikroskopiji tkiva bubrega do kojeg se dolazi biospijom nalaze se nasumično razbacane miofibrile u glomerulima – osnovnim građevnim jedinicama bubrega, odnosno imunološki depoziti. Dakle da bi se došlo do točne dijagnoze potrebno je učiniti biospiju bubrega, štp preptostavljamo da je Vašem djetetu i učinjeno.
Bolest se pokušava liječiti kortikosteroidima, ACE inhibitorima, diureticima te nekim citostaticima kao što je ciklofosfamid. No, ipak se vremenom funkcija bubrega pogoršava te se u kroničnom bubrežnom zatajenju kroz nekoliko godina nađe i do 50% oboljelih.
Svakako su potrebne redovite kontrole nefrologa pedijatra te provođenje predložene terapije.

Srdačni pozdravi,
Prof. dr. Petar Kes, internista-nefrolog
Mr. sc. dr. Đurđica Šešo-Šimić, pedijatar