Nefrologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 290 | Broj poruka: 629

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


reflux i trudnoća


Autor Poruka

antonella

10.04.2004. 18:04

Imam 29 godina i u 32-om tjednu sam prve trudnoće. Prije 25 godina operirana sam u kbc-rebro kod prof. Bradića uz dijagnozu:reflux cystoureteralis bilat.(gr.III l.sin. et gr. II/III l. dex.). Prof. je tada napomenuo mogućnost pojave problema u kasnoj trudnoći i pri porodu. Trudnoća teče uredno i svi nalazi su u redu, osim povremenih jakih bolova u predjelu mokraćnih kanala za koje je ginekolog preporučio mirovanje i Normabel po potrebi. Zanima me da li je potrebna nefroloąka obrada prije poroda, odnosno miąljenje specijaliste o indikacijama za carski rez i kolika je mogućnost poslijeporođajnih komplikacija nakon prirodnog poroda.

prof. dr. sc. Petar Kes

14.06.2004. 08:21

Draga Antonela,

U ovom stupnju trudnoće osim redovitih kontrola sedimenta urina, klirensa te urinokulture radiološke pretrage ne dolaze u obzir. Moguće je učiniti UZV urotrakta koji se može napraviti u sklopu ginekološkog kontrolnog ultrazvuka, iako bi bilo dobro da ga ciljano obavi liječnik ultrasoničar koji ima više iskustva u pregledu bubrega.
Nakon poroda javite se internisti nefrologu koji će učiniti osnovne pretrage kako bi se orjentirao u funkciju Vaših bubrega.
Srdačni pozdravi,
Prof. dr. Petar Kes, internista – nefrolog
Mr. sc. dr. Đurđica Šešo-Šimić