Nefrologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 290 | Broj poruka: 629

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Nefrologija,zastoj bubreznog kanala


Autor Poruka

Zoran

21.05.2002. 12:37

Radjen mi je UZV abdomena koji je pokazao zastoj lijevog bubrežnog kanala.Oba bubrega su u redu kao i ostali organi na UZV.U tom lijevom bubrežnom kanalu doktorica nije mogla orediti sto je izazvalo zastoj.Uredno mokrim i nemam bolove u ledjima u predjelu bubrega.Imam bolove ispod lijevog rebranog luka.
ogu li ti bolovi biti povezani sa zastojem u kanalu.Zasto nemam bolove u predjelu bubrega s obzirom na nalaz.Uredno mokrim.Narucena sam na snimanje bubraga na balon sa kontrastom.Da li je ta pretraga bolna i kakvu dijagnozu mogu ocekivati s obzirom na nalaz?

prof. dr. Petar Kes

28.05.2002. 20:42

Upitomgpstruktivna uropatija
Poštovana, predpostavljam da je zbog unutarbubrežnog zastoja mokraće u lijevom bubregu određeno da snimite bubrege metodom intravenske urografije (radiološko snimanje uz pomoć jodnog kontrastnog sredstva ili nejodnog kontrastnog sredstva-omnipac). Metoda je indicirana kada se želi utvrditi da li bolesnik ima zastoj u izlučivanju mokraće zbog mehaničke prepreke (suženje, kamenac, urođena anomalija...). Zbog kvalitetnih kontrastnih sredstava koja se danas rabe nije više potrebno koristiti balon (služio je da se pritiskom na trbušnu stijenku stisnu mokraćovodi i izazove zastoj mokraće pomiješane s kontrastnim sredstvom u bubrezima), a metoda nije bolna.
Vaš liječnik mora imati dijagnostičku ideju zbog koje Vas šalje na pretragu - vjerojatno sumnja na mehaničku prepreku. Za precizniji zaključak ima suviše malo podataka. Osobno indiciram intravensku urografiju (obzirom na mogućnost alergijske reakcije na jodno kontrastno sredsvo i zračenje) kada iscrpim druge manje invazivne dijagnostičke metode.
S poštovanjem,
Prof.dr. Petar Kes