Nefrologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 290 | Broj poruka: 629

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


nefroza


Autor Poruka

latin

04.11.2001. 17:42

Molim da mi malo objasnite tijek bolesti, liječenje, prognozu, te što bi mogao biti uzrok.Radi se o djevojčici od 6 god.Trenutno je na Pronizonu, daju joj i
Lasix po potrebi, jer ima i povišen tlak
(120-140/80-90).
Hvala.

prof.dr. P. Kes

14.11.2001. 20:20

Upit: nefroza.
Podaci o bolesnici su oskudni. Zbog toga dajem općeniti odgovor.
NEFROZA je bolest bubrega koju karakterizira oštećenje epitelijalnih stanica bubrežnih tubula,
što ima za posljedicu značajni poremećaj u njihovoj filtracijskoj funkciji i dovodi do velikih gubitaka bjelančevina mokraćom. Nefrotski sindrom može biti posljedica brojnih bolesti uključujući poststreptokokni kronični glomerulonefritis u djece, bolesti vezivnog tkiva, šećernu bolest i oštećenje bubrega toksinima. Najznačajniji simptomi su proteinurija (gubitak bjelančevina mokraćom), hipoproteinemija (snižena koncentracija bjelančevina u plazmi), hiperlipidemija (povećana koncentracija masnoća u krvi) i edemi (otekline). Ako je sindrom posljedica kroničnog glomerulonefritisa obično se javlja i arterijska hipertenzija (povišeni krvni tlak). U nekim oblicima bolesti može pomoći liječenje kortikosteroidima.
Djelokrug liječenja: pedijatar-nefrolog.
Prof. dr. P. Kes

blazenka

26.05.2002. 17:13

Molim Vas da mi odgovorite da li se ova bolest bubrega moze lijeciti?
Da li postoji lijek koji se pije da se uspori odlazak na dijalizu ili transplantaciju?
Dijagnoza je; Chornic immune complex glomerullo- nephritis

prof. dr. Petar Kes

16.06.2002. 15:59

Upit:bubrezi
Poštovana, dijagnoza koju navodite je vrlo općenita (kronični glomerulonefritis koji je nastao kao posljedica odlaganja imunih kompleksa u membranu glomerula). Ako je napravljena biopsija bubrega, a trebala bi biti, onda mi možete navesti pobližu dijagnozu - tada će i odgovor biti precizniji. Za sada općenito mogu napisati da se danas neki oblici glomerulonefritisa mogu liječiti i izliječiti, dok se kod drugih oblika može usporiti njihovo napredovanje prema tažim i najtežim oblicima oštećenja i zatajenja bubrega (koje je u završnici bolesti potrebno liječiti dijalizom i/ili transplantacijom bubrega).
S poštovanjem,
Prof.dr.Petar Kes