Nefrologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 290 | Broj poruka: 629

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Polozaj bubrega i ciste na jajnicima II


Autor Poruka

Tanja

27.10.2004. 17:34

Postovani,

Stigao je kompletan analaz ultrazvuka abdomena moje djevojcice (15mj.) i glasi ovako:

Eho nalaz na jetri, bilijarnom traktu, pankreasu i slezeni uredan.
Nalaz na desnom bubregu ukazuje na ektopican desni bubreg koji je usmjeren i prema medijalnoj liniji i zapravo se nalazi ispred desnog iliopssoas misica uz znake malrotacije sa hilusom okrenutim ventromedijalno.
Nalaz takodje ukazuje na voluminozniji lijevi adneks uz brojne makrocisticne folikule. Takodje se verificira lako izmjenjen izgled parenhima desnog bubrega uz nesto siri parenhim u cijeloj cirkumferenciji moguce po upalnom tipu.

Budite ljubazni i objasnite mi malo kolokvijalnijim rjecnikom o cemu je rijec.

Unaprijed zahvalna,
Tanja

Prof. dr. sc. Petar Kes

29.01.2005. 22:26

Draga Tanja,
evo pojašnjenja nalaza:
ektopičan desni bubreg – znači da se bubreg ne nalazi na tipičnom mjestu, već je pomaknut, opisuje se ; prema sredini tijela, ispred desnog mišića iliopsoas mišića, te je i okrenut oko svoje uzdužne osi – to je samo jedan od brojnih opisa anomalija položaja bubrega koje u ljudi nisu tako rijetke, i vrlo često sa sobom ne povlače ništa osim na drugom mjestu smještenog bubrega, iako su urinarne infekcije u takvih češće.
voluminozniji adneks: radi se o lijevom jajniku koji je ultrazvučno većih dimenzija nego što je normalno za tu dob, također se u njemu opisuju makrocistični folikuli – dakle – samo tkivo jajnika ispunjeno je većim, šupljikavim folikulima – to je vjerujemo usputni nalaz kojega je ultasoničar našao pri pregledu abdomena i zaslužuje daljnje praćenje i kontrolu.
desni bubreg tkivo bubrega je cijelom dužinom lagano promijenjeno i nešto šire – izgleda kao da se radi o upali bubrega.
Srdačan pozdrav,
Prof. dr. sc. Petar Kes, internist i nefrolog
Mr. sc. dr. Đurđica Šešo – Šimić, pedijatar