Nefrologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 290 | Broj poruka: 629

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


problemi sa bubrezima


Autor Poruka

mario

21.02.2005. 14:34

Štovani doktore,
Molim Vas da mi običnim jezikom objasnite nalaz UZV abdomena ,
- koliko je to opasno i kakav je vremenski tijek bolesti,
- date (ako je moguće) upute za preventivu/kurativu, te
- da mi date prognozu (scenarije) tijeka bolesti.
15.11.2004. navršio sam 50 godina, za sada ne osjećam nikakve simptome, a na UZV-čni pregled sam upućen zbog pojave (prvi puta) Herpes zostera, u lijevom pojasnom predjelu, koji je izbio 5.2.2005., usred velikih psihofizičkih naprezanja zbog teške bolesti moje majke koja je u međuvremenu preminula 10.02.2005.god.
Od ranije sam nositelj genitalnog herpesa koji se vrlo rijetko javlja te se u ovim mojim teškim danima nije manifestirao i kojeg nakon prvih primjećenih znakova, u ranoj fazi suzbijem pastom koja, između ostalog, sadrži cink.
Slijedi nalaz UZV abdomena od 17.02.2005. :
Jetra je primjerene veličine, mjeri 123mm,parenhim je homogen i uredan,nema znakovadilatacije žučnih vodova ni žarišnnih promjena.Žučnjak je prazan.Pankreas je homogen, gracilan, hiperehogeniji.Slezena je homogena i primjerene veličine.
Desni bubreg mjeri 98,4mm parenhim je blaže reduciran na 9,6mm izrazito neoštra kortikomedularna granica te izrazito hiperehogen centralni hilusni efekta ali još bez znakova formiranih konkremenata i zastojne dilatacije kanalnog sistema. Peripijelične cistice u srednjoj trećini oko 8 mm.
Lijevi bubreg mjeri 104mm, parenhim je 14,6mm minimalno neoštrija kortikomedularna granica, hiperehogen centralni hilusni efekta još bez formiranih konkremenata i bez dilatacije kanalnog sistema.U svim dijelovima peripijelične cistice do 7,5mm.Prebačaj parenhima u srednjoj trećini zbog djelomično podijeljnog kanalnog sistema.

Unaprijed Vam se zahvaljujem na odgovoru ( ma kakav on mogao biti),
Mario

prof.dr.sc. Petar Kes

12.07.2005. 19:02

Poštovani, obratite se internisti-nefrologu koji će Vam na temelju opisanih nalaza UZV odrediti dodatne (dopunske) pretrage i nakon toga vjerodostojno objasniti o čemu se radi - "živa" riječ je bolja od pisanja mogućih scenarija na temelju nedovoljno podataka. S poštovanjem, prof.dr. Petar Kes