Nefrologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 290 | Broj poruka: 629

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


refluks


Autor Poruka

ana

11.05.2006. 07:41

Štovani,
curici od 5,5 godina u 02/2004 godine dijagnosticiran je refluks na lijevoj strani II/III. Bila je na profilaksi do 06/2005. kada je ukinuta. Urin je cijelo vrijeme sterilan (kontroliramo ga jedanput mjesečno).
Na kontroli početkom svibnja ove godine radili smo mikcionu i pokazano je smanjenje refluksa na lijevoj strani I/II, UZV bubrega bo, urin bo.
Doktorica nije uvela profilaksu, već samo kontrolu urina svakih 2-3 mjeseca.
Mene sada interesira koliko treba da se refluks povuče, i ako se ne povuče da li se radi operacija za tako niski stupanj.
Napominjem da curica kontrolira mokrenje, da nema smetnje i suha je po noći i danu.
Unaprijed zahvaljujem na odgovoru.

prof.dr.sc. Petar Kes

18.06.2006. 20:17

Draga Ana,
sa Vašom malenom djevojčicom biti će sve u redu. Naime, refluks se rastom djeteta, dakle i rastom uretera povlači, pa je za očekivati da će refluks I do II stupnja vremenom nestati. Inače, kod tako niskih stupnjeva ( I, II pa čak i II ? III) zahvat nije potreban.
Prema napisanom Vaša doktorica učinila je sve što treba. Vi i dalje redovito kontrolirajte urinokulture u dogovoru s Vašom pedijatricom i veselite se rastu Vaše malene,
srdačni pozdravi,
Prof. dr. sc. Petar Kes, internista i nefrolog
Mr. sc. dr. Đurđica Šešo Šimić, pedijatar