Nefrologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 290 | Broj poruka: 629

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


zbunjena


Autor Poruka

KSENIJA

20.04.2006. 13:50

mojoj petogodišnjoj djevojčici je s 2 i pol godine otkriven reflux ll/lllstupnja lijevo.uzv je bio uredan,ali zbog recidiva bakterija mcug je potvrdio dijagnozu.2 godine je koristila furadantin i za to vrijeme nije imala infekcije.nakon sljedećeg mcug-a utvrđeno je da se reflux povukao i profilaksa je ukinuta.od tada pa do danas a to je razdoblje od 6 mj.imala je 3 puta infekciju svaki put e coli.uzv je ponovo uredan.da li bi ipak opet trebala napravit mcug tj.da li je moguće da se reflux ponovo pojavio i kolika je učestalost takvih slučajeva.molim vas što brži odgovor jer se jako brinem .unaprijed hvala.

prof.dr.sc. Petar Kes

18.06.2006. 20:19

Draga Ksenija,
rastom djeteta, pa tako i Vaše djevojčice reflux se povlači, ili barem prelazi u niži stupanj. To se i dogodilo kod Vaše, sada već petogodišnje curice.Dakle nova MCUG nije potrebna. Ono što ostaje nedorečeno ? niste nam napisali kako je liječena ova infekcija E. coli. ( u stvari 3 pozitivne urinokulture), koliko je bilo bakterija u ml urina, i kakvi su bili simptomi - da li pečenje, učestalo mokrenje, bolovi u lumbalnim ložama, temperatura, ili ništa od toga?. Da li je primjenjen antibiotik prema antibiogramu i koliko dugo? Da li je Vaša malena vrtićko djete? Koliko često mokri? Da li je sklona zaigrati se pa trčati ?u posljednji čas?? Kako sama održava higijenu nakon mokrenja i da li joj netko pomaže ( teta, baka , Vi?), briše li se pravilno ? od naprijed prema natrag? Dakle, ne brinite jako. Refluks ? ako je dokazano MCUG da se povukao ? ne vraća se. Ima i drugih razloga koji mogu pogodovati uroinfekcijama. Bilo bi dobro da kćerkici rutinski, jednom mjesečno učinite kontrolu urina ? biokemijski i urinokulturu. Ukoliko je nađena bakterija u značajnom broju (više od 10 na 5), a pogotovo ukoliko je nalaz popraćen simptomima ? treba liječiti dovoljno dugo pravim antibiotikom u dovoljnoj dozi / 10 do 14 dana/.
Srdačni pozdravi,
Prof. dr. sc. Petar Kes, internista i nefrolog
Mr. sc. dr. Đurđica Šešo - Šimić, pedijatar