Nefrologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 290 | Broj poruka: 629

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


reflux


Autor Poruka

KSENIJA

14.05.2005. 14:39

imam djevojčicu staru 4 i pol godine.prije 2 ustanovljen joj je aktivni i pasivni vezikoureteralni refluks lijevo ll do lll stupnja.uvedena je profilaksa nitrofurantoinom koju i danas provodimo.dmsa nalaz prikazuje blažu redukciju tubularne mase u projekciji donjeg pola i nešto izrazitije u gornjem gdje postoji lagana retrakcija površine.djevojčica od tada nije imala uroinfekcije ali je kod svake kontrole nalaz jednak tj.nema poboljšanja već joj se povećava doza sirupa.zanima me dokle se smije uzimati sirup jer ga sada pije već jako dugo bez prestanka i da li će ipak morati na operaciju?ako do nje i dođe,čula sam da je rutinska,zanima me kakav je oporavak i koliko traje?da li je nakon operacije dijete potpuno zdravo i da li i u budućnosti treba provoditi redovite kontrole urina ili i neke druge pretrage?također bih naglasila da mi je kćer enuretična,redovito 1-3 x,da li je to vezano isključivo uz reflux?unaprijed hvala,ksenija

prof.dr.sc. Petar Kes

09.06.2005. 13:17

Draga Ksenija,
Uroprofilaksa koju provodite sirupom uobičajeno je dugotrajna i cilj joj je spriječiti opetovane urinarne infekcije koje oštećuju bubrežno tkivo i onda kada su bez simptoma , te se o njima može znati tek ako se dobije pozitivan nalaz bakterije u urinu – a što vrlo često može promaknuti iako se provode redovite kontrole sedimenta i urinokulture. Nitrofurantoin pak spada u antibiotike sa malo nuspojava te se upravo zato i rabi kod djece.
Rastom djeteta stupanj refluksa se može smanjiti, tako da još treba pričekati oko odluke o zahvatu koji je uistinu rutinski, a danas se radi i endoskopski zahvat nakon kojeg oporavak traje svega par dana.
I nakon zahvata treba provoditi redovite kontrole urina te ev. 1 do 2 x godišnje UZV. Što se enureze tiče ona može biti vezana i uz refluks, ali to ne mora biti jedini razlog. Treba istražiti koliko Vaša djevojčica pije, kakav je raspored mokrenja tokom dana, da li se diže noću, koliko i nače čvrsto spava, da li je tijekom dana zaigrana pa “zaboravi” poći na zahod, a ev. se može učiniti i urodinamika koja će dati više podataka o kapacitetu mokraćnog mjehura, radu mišića mjehura i sl.
Nadam se da smo donekle odgovorili na Vaša pitanja,
srdačni pozdravi
Prof. P. Kes, internist i nefrolog
Mr. sc. dr. Đ. Šešo – Šimić, pedijatar