Nefrologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 290 | Broj poruka: 629

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


tlak


Autor Poruka

mirta

25.07.2005. 14:49

Poštovani,
Majka mi ima 64 godine i nakon prestanka rada bubrega (policistični
bubrezi) več godinu dana odlazi na dijalizu. Vrijeme dijalize joj je 3 i pol sata. Nakon trečeg sata uvijek ima problema sa tlakom. Naime jako joj padne tlak te se desi da nebude izdijalizirana potpuno. Molim Vas možete mi reči Vaša iskustva u tom pogledu i kako si pomoči?
Hvala

prof.dr.sc. Petar Kes

18.12.2005. 10:27

Poštovana, hipotenzija (pad krvnog tlaka) pri kraju hemodijalize najčešće je posljedica neodgovarajuće procijenjene "suhe" tjelesne težine bolesnika (kada se obično javljaju i grčevi), ali može biti i posljedica oštećenog živčanog sustava (npr. bolesnici sa šećernom bolesti, starci, srčani bolesnici...) i nemogućnosti brze prilagodbe krvnih žila na odstranjeni višak tekućine. Bolesnica između dijaliza ne bi trebala "nakupiti" više od 2,500 gr tekućine. Prva mjera je povećanje "suhe" tjelesne težine (obično za 5oo gr); drugo, moguće je produžiti hemodijaliza na 4 sata kako bi se postupnije odstranio višak tekućeine - te i ostale postupke provesti će liječnik zadužen za bolesnicu na dijalizi. U slučaju da se radi o srčanožilno nestabilnoj bolesnici i/ili dijabetičaru moguće je klasičnu hemodijalizu zamijeniti s drugim metodama dijalize: "on-line" hemodijafiltracija i biofiltracija bez acetata. U srčanožilno nestabilnih bolesnika te metode pokazuju bolje rezultate obzirom na uravnoteženje krvnog tlaka. S poštovanjem, prof.dr.Petar Kes