Nefrologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 290 | Broj poruka: 629

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Tvorba u bubregu


Autor Poruka

Tomislav

15.06.2005. 00:45

U 12. mj. 2004. na pregledu ultrazvukom u gornjoj polovici lijevog bubrega mije je pronađena tvorba promjera 6,5 cm jajolikog oblika. U kasnijem nalazu MR-a se napominje da se radi o " ekspanzivnoj tvorbi oštro ocrtanih kontura. Manji dio tvorbe građen je od solidnog tkiva i većeg broja nepravilnih septa, što se sve nakon aplikacije opacifira kontrastnim sredstvom. Veći dio tvorbe je visokog signala na T2 mjerenim slojevim, niskog intenziteta signala na T1 mjerenima slojevima..... te odgovara bilo nekrotičnim, bilo cističnim zonama."

Napominjem da nalazi krvi i urina u svim svojim parametrima ne izlaze izvan tolerancija. U kontrolnim pregledima nakon tri i nakon šest mjeseci tvorba nije mjenjala veličinu i oblik, te da ne uzrokuje bolove ni krvarenja.

Većina kirurga bila je za operaciju, koju sam odbio, te za vađenje cijelog bubrega, "može se normalno živjeti sa jednim bubregom", no napominjem da mi je 1999. godine zbog GIST-a kirurški odstranjeno 4/5 želuca (billiroth 2, no želudac je bio povećan), žučni mjehur, dosta limfnih čvorova, te da od tada imam trajne posljedice po zdravlje u vidu dumpinga, mnogo manje energije, slabosti, vrtoglavice, i slično, pa bih nastojao zadržati barem dio bubrega, ako je to moguće.

prof.dr.sc. Petar Kes

12.07.2005. 18:40

Poštovani, obzirom na složenost situacije trebate zatražiti mišljenje nekoliko urologa iz različitih ustanova i postupiti po naputku večine. S poštovanjem, prof.dr. Petar Kes