Nefrologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 290 | Broj poruka: 629

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Wilmsov tumor


Autor Poruka

Anton

17.04.2003. 08:52

Molim Vas da mi malo vise pojasnite ovu bolest i kako je lijeciti.
Samo sam doznao da je to maligni tumor bubrega mezenhimnog porijekla te da se najčešće javlja u prve četiri godine života.
Unaprijed zahvaljujem

prof. dr. sc. Petar Kes

13.05.2003. 07:46

Dragi Antone,

Wilmsov tumor, naziva se još i nefroblastom, maligna je tumorska bolest bubrega, često udružena s manjkom šarenice. Nasljeđuje se autosomno dominantno, ili je sporadičan. Čini 6 % svih zloćudnih bolesti u dječjoj dobi. Dijagnoza se postavlja najčešće do 3. godine života, 90% do 7. godine života. Djevojčice oboljevaju 2 x češće. Većina tumora (95%) je jednostrana, a 5% ih je obostranih. Tumor se javlja u obiteljima, često ga prate malformacije drugih organa i sustava, no najčešće urogenitalnog.
Osnova tumora je nedovoljno izdiferencirano tkivo bubrega.
U 40% djece počinje s boli u trbuhu što se često povezuje s padom na trbuh, u 85% djece otkriva se tek kada je jako velik pa se može i napipati kao tvorba u trbuhu, u 24 % kao prvi znak javlja se krv u mokraći.
Liječenje je kirurško. Preoperativno, nekad se koristila radioterapija i kemoetrapija, kako bi se tumor ograničio, međutim, čini se da je taj način, ako se rutinski provodi, od većeg rizika nego koristi po bolesnika, pa se stoga danas preporučuje brza kirurška intervencija. Ipak se u I i II stadiju bolesti koristi kemoterapija, u stadiju III nakon kirurškog zahvata koriste se i kemo i radioterapija, kao i u stadiju IV. Prognoza za dijete s WT ako je dijagnoza rano postavljena nije više infaustna. Mogućnost izliječenja ide i do 80%. Presudan je stadij tumora pri prvom pregledu i zahvatu, a ne toliko dob bolesnika. Najteža je prognoza uz 4. stadiju s plućnim metastazama, kada samo 25% djece preživi 2 godine.
Ukoliko imate dodatnih pitanja, rado ćemo Vam odgovoriti,

srdačan pozdrav,

Prof. dr. sc. Petar Kes, internist-nefrolog
Mr. sc. dr. Đ. Šešo-Šimić, pedijatar