Nefrologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 290 | Broj poruka: 629

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Zatajenje bubrega


Autor Poruka

valentina

16.06.2005. 15:02

Poštovani!
Baka (82 godine) je prije 2 tjedna završila u bolnici pod pretpostavkom da je na nozi dobila "crveni vjetar" (noga je poplavila, počela je oticati, temperatura je bila 39° C) i to je sad zaliječeno (antibiotici intravenozno); budući da je srčani bolesnik (na UZV srce je veliko poput vreće) i da joj se nakuplja tekućina u potrbušnici dobivala je diuretike (stavili su joj kateter jer je teško pokretna), te je konstantno bila na infuziji (glukoza, NaCl). Sve do prije 4 dana normalno je izmokrivala, da bi onda naglo došlo do smanjenja stvaranja i izbacivanja urina na manje od 200 ml u 24 h (sada još i manje). Otada je na kisiku, ne komunicira, ne reagira na zazivanje, kao da spava dubokim snom iz kojeg se ne da probuditi (vjerojatno ju i sedatiraju). Urea u krvi je 17, bilirubin je 98 (ima Gilbertov sindrom i oštećenu venu portu), kreatinin 208. Svjesna sam da je to sve skupa jako teško bolesno stanje i kod nje zbog svega toga ne dolaze u obzir bilo kakvi zahvati i vjerojatno tražim nemoguće, ali me interesira da li je ipak moguće išta napraviti da se stanje koliko toliko "normalizira".
Unaprijed zahvaljujem na bilo kakvoj informaciji i molim Vas za što brži odgovor.
S poštovanjem, V.

prof.dr.sc. Petar Kes

12.07.2005. 18:31

Poštovana, radi se o bolesnici u visokoj dobi, s oštećenjem više organskih sustava i teškom infekcijom. U takvim okolnostima moguće je da dođe i do zatajenja bubrega - kao što se u gospođe i dogodilo. Ako liječnici prosude da se bolesnici može pomoći dijalizom, dob nije prepreka za provođenje postupka. Ključno je promišljanje liječnika koji liječi bolesnicu - odluka o dijalizi donosi se ako: 1. liječenje pomenutom metodom neće nepotrebno produžiti patnju (bolest/i/ su uznapredovale do te mjere da nije moguće pomoći, zločudna bolest, tvrdokorno popuštanje srca/pluća...) i 2. može pomoći ozdravljenu bolesnice. S poštovanjem, prof.dr. Petar Kes