Nefrologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 290 | Broj poruka: 629

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


zivot sa jednim bubregom


Autor Poruka

zorica

23.09.2005. 22:58

Moja 19-nja cerka je krajem jula otisla ginekologu radi neurednog ciklusa i tada je ustanovljena endometrriozna vaginalna cista velicine pesnice. Nakon punktiranja iste uradjen je, po preporuci ginekologa, ct scan bubrega kao i dubinsko snimanje kontrastom. Na nasu veliku zalost ustanovljeno je da je smo lijevi bubreg u funkciji i da je blago uvecan dok je desni u stanju rudimenta. uretra i mokracni kanali uredni.
Ona je sada na studijama u Bolonji pa cemo sve ostale? pretrage obaviti u decembru. Receno nam je da je lijevi bubreg preuzeo kompletnu funkciju i da se najvjerovatnije radi o urodjenoj anomaliji.
Ja zalim da nijesmo uradili i te ostale pretrage i plasim se da se sto ne iskomplikuje. Ona nikada nije imala upalu mjehura niti je imala ikakve bolove u predjelu bubrega. Da li je vaginalna cista mogla da osteti bubreg? Zasto je predlozeno snimanje bubrega?
zabrinuta mama

prof.dr.sc. Petar Kes

29.12.2005. 12:17

Poštovana, obratite se internisti-nefrologu koji će napraviti sve potrebne pretrage i utvrditi uzrok gubitka funkcije jednog, te ispitati funkciju preostalog bubrega. Život s jednim zdravim funkcionalnim bubregom je moguć - bez komplikacija. S poštovanjem, prof.dr.Petar Kes