Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6617 | Broj poruka: 26364

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


streptococcus pneumoniae


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

zcocovski

17.11.2010. 00:00

Doktore,
Mome sinu ( 14 mjeseca) je posle jedan mjesec simpome, visoka temperatura, tesko disajne, pa niska tempetura, ladna pot je dijagnosticirana virusna pneumonija. Bili smo 7 dana u bolnici na terapiju s lendacin antibiotikom intravjenski, ali kad smo se vratili s bolnicu je poceo da povraca obilno tako sta za dva dana smo opet zavrshili na detsku kliniku na gastro oddelu 3 dana (tamo je fatio neki stomacni virus). Sad je bolje, malo je slab, jos na neku dijetu s jos pet dana terapiju s Pancef (Cefixime). Mene plasi sta nocu se obilno poti i to ladna pot, tjelesna temperatura mu je niska, okolo 36,2 (jel to normalno?). Jel moze savjet, malo shira slika, sta sljedece da preduzmemo, kakva ishrana, jel su potrebni multivitaminski i aparati za imunitet, kada cemo biti sigurni da je s pneumonijom zavrsheno i dali primer sljedecu godinu da ga cjepimo s cjepivo za pneumonokok. Molim vas za odgovor, vec ni majka ni ja ne spavamo dva mjeseca od brigu.
Pozdrav

Darko Richter, dr. med.

17.11.2010. 11:00

Ne bih znao što se to sada događa, ako je pneumonija prošla prije mjesec dana.
Znojenje može biti znak tuberkuloze, ali, obično bi tu bile i male temperature.
Nisam siguran da sam dobro razumio pitanje.
No što se tiče ostalih mjera, za tzv. dizanje imuniteta, od toga ništa, osim: možete ga cijepiti protiv penumokoka (Prevenar 2 doze u razmaku od 2 mj. u toku druge godine života, te najmanje 6 mj. potom, a s navršene barem 2 godine, dodati Pneumo 23 (1 doza).
Ako je ono provi bila virusna penumonija, čemu liječenje Lendacinom? Ili jest, ili nije bila vriusna?

zcocovski

18.11.2010. 13:06

Ajmo ova, biti jasniji. On je vec bojle, poceo je da jede, ima silu, ali i dajle se po noci se poti obilno, po tri cetiri puta, i to ladna pot. Jel je to neki simptom, ili mozna od mnogu lekova za temperature smo poremetili centar za termoregulaciju. U sta bi se somnevali vi.

Darko Richter, dr. med.

20.11.2010. 11:26

Recimo da vam ne vjerujem. Tu je blok. Nije svaki doktor dobar za svakog pacijenta, i obrnuto. Toga ima, i što tu možemo?

zcocovski

21.11.2010. 15:16

Doktore,
Nisam razumeo dobro u prethodnom odgovoru. Jel hocete da kazete da prekidate komunikaciju?
Eve ovako, ovo je dijagnoza iz bolnicu i tekst u otpusnu listu pa molim vas samo za kratko mislenje sta da radimo sledno:
Dijagnoza: Pneumonia. Rhinitis allergica Dyspepsio
Ispitivanja: CRP 9.8. Se: 40/80. Krvna slika: Hb 113, G/l, Er: 5.10x10/12, Le: 17.3..8.8 1x10/9, Ly: 37.7%. Gran: 52.7%. Le u nosnome sekretu: negativan. Rtg pulmo: Retikulonodularne infiltrirane sjenke obostrano apikalno, parahilarno i aprakardijalno. U drenznome sekretu nema izolovano patogene bakterije. Spec IgE za amoksiklavu i cafaleksinu: uvecani. Urinokultura: neg. Urina: uredan citoloski i biohemiski naod. Bris sa nosa i grla: neg. ORL pregled: u prilogu na alergijski rhinitis.
Decusrsus i terapija: Primjleno s klinicku sliku pneumonije. Stavljeno na intravjenozna antibiotska tjerapija, sirup Cetirizin. Zbog dispepticnih tjegoba dali smo sirup Enterofuril.

E sad, pre dva dana smo bili na kontrolu i ljekarka ja je jedva cula so slusalicama stetoskopa, nabrzinu, negdje je zurila.. Nista ne prica, kaze, nista se ne slusa, zdrav je, a svi znamo da pneumonija i ne moze da se slusne stetoskopom i jedini sigurni dokaz je rendgen slika. A on vec nekoliko dana, poceo je slabo da prokasljuje, nije silno, 4, 5 puta na dana i toa bez neki intenzitet, a to nije radio ni kad je bio bolan s temperaturom, upalu grla, uva i slicno.
Moje pitanje do vama je, jel to dobro sta kaslje, ili nije, pa da budemo zabrinuti i da ga nosimo k drugog doktora. Molim vam, za odgovora, jel nekako u vama i ovaj forum gledam neku svjetlu nadu, ne u nashu doktoricu.
Hvala unapred.

Darko Richter, dr. med.

21.11.2010. 19:20

Ako je on prebolio upalu pluća prije mjesec dana, a sada kašlje, ne znam kakve to ima veze.
Međutim, ako je imao upalu pluće prije mjesec dana, i sada se znoji, i nastavlja kašljati, a da nije niti prekinuo, onda bih ja mislio najprije na tuberkulozu.

zcocovski

21.11.2010. 21:15

Ok,
Doktore, sutra odma idemo koj pedijatra. Kazite koliko dugo je potrebno da se dijagnosticira turberkuloza, jel to brzo, preko krvi, postoji li neki standardni test koji za pola sat kazuje, ovo dete je bolesno ili nije od tuberkuloze.
Hvala unapred.

Darko Richter, dr. med.

21.11.2010. 22:30

Ima svega i svačega, no najprije je RTG pluća i Mantoux (PPD) koćni test.
Možda još prije svega: da li je itko u obitelji ili u stalnom kontaktu s djetetom ikada imao tuberkulozu?

zcocovski

22.11.2010. 22:21

Nije, nikada, niko nemamo u familiji bolnog ili dijagnosticiranog od tuberkulozu, ali kad je bio u bolnici, u oddelenie gdje je bio smesten u hodniku blizu je bilo oddelenje za tuberkulozna djeca, ali ipak ne verujem nekako, sada nema nisku temperaturu, ni visoku hvala bogu, i osven sta se poti kad spije, nista mu ne fali, jede, pije, veseo je, samo malo kaslje, i to ne produktivno, nego dva tri puta u jednu seansu, a okolu 10-tak puta dnevno. Mozda i nije nista, samo roditeljski strah. Kontaktirao sam nashu lekaricu, kad sam rekao tuberkulozu, kritikovala me da prekinem s citanjem po netu i zakazali smo pregled u srjedu. Obavesticu vas svakako, sta je ona rekla.
Hvala

Darko Richter, dr. med.

22.11.2010. 22:55

Svakako, pregled je najvažniji.

dm7

25.11.2010. 22:10

Poštovani doktore!
Imam sina 7,5 godina koji se aktivno bavi nogometom. Od početka 10-og mjeseca konstantno ga muči nadražajni suhi kašalj koji samo ponekad bude produktivan, bez temperature, sekret iz nosa je stalno prisutan. Kašalj je najčešće prisutan ujutro i tokom dana dok ga po noći uopće nema. Posjetili smo našu pedijatricu koja mu je 2.11. dala antibiotik Cefixim da pije do 10.11. Ni nakon toga kašalj nije prestao. Prije 3 dana smo dobili uputnicu za bolnicu Srebrnjak gdje su mu ustanovili da ima upalu sinusa ( rengenski snimak ), a današnji rezultat brisa nosa pokazuje da ima STREPTOCOCCUS PNEUMONIAE. Doktorica bi mu sada dala neki antibiotik na bazi penicilina, ali mora ga još jednom pregledati. Rekla mi je da mu dajem Panatus sirup pa možda kašalj prestane. U tih skoro dva mjeseca njegovog kašljanja dijete je dosta oslabilo, slabije jede, puno je usporeniji, nema više ni njegove živosti na treninzima. Njega ne boli ništa u prsima, al ga taj kašalj iritira i guši ( ali bez povraćanja ). Rekla je da ni slučajno ne ide na treninge niti da se izlaže bilo kakvoj drugoj fizičkoj aktivnosti.
Ja Vas molim za neki savjet u vezi naše situacije, potrebno mi je neko drugo mišljenje jer sam se dovela u situaciju da mi baš naša pedijatrica ne ulijeva potpuno povjerenje. Da li je taj antibiotik potreban s obzirom na dugi period kašljanja, može li se to kašljanje zaustaviti da dijete počne normalno funkcionirati, ili da ga pustimo bez ikakvih antibiotika i sirupa za kašalj neko vrijeme pa da vidimo njegovu reakciju. Da li je potreban pregled pedijatra pulmologa?
Unaprijed zahvaljujem!!!!

Darko Richter, dr. med.

25.11.2010. 22:35

Ja o kašlju vašeg sina, iz ovoga što ste napisali, nisam stekao nikakvu korisnu predodžbu.
Najbolje je da ga tretira onaj koji može pregledati dijete.

dm7

25.11.2010. 23:35

OK,hvala Vam na direktnom odgovoru. Nisam ni očekivala nešto drugačiji odgovor obzirom da su pitanja na ovu temu veoma slična. Samo me zanima jel normalno da kašalj traje 2 mjeseca, a da mi doktori govore da je djete zdravo!? Čak im ni upala sinusa ni prisutna bakterija ne predstavljaju mogući uzrok tog kašlja!
Još jednom hvala!!!

Darko Richter, dr. med.

26.11.2010. 10:35

Zašto konačno ne poslušate doktore? Je li vam jasno i glasno kažu da je dijete zdravo?
Ali, ipak nije normalno da kašlje 2 mjeseca. Zašto kašlje 2 mjeseca?
Evo zašto: jer ga vi uporno liječiite. Prekinite svu moguću terapiju za i protiv nosa, za i protiv kašlja. Većina ovu rečenicu ne razumije, pa odgovara da mu je doktor dao terapiju. Pri tome niti nepomišlja na sve moguće vode i vodice, kapi i kapljice, inhalacije, sirupe,pastile itd., itd., koje sam nagurava u nos, ždreijlo i pluća svojeg djeteta.
Kada se urazumite, prestat će kašljati.

željka30

30.11.2010. 12:35

Imam kćer koja je prije 2 mjeseca imala upalu pluća i od tada je svaki tjedan na drugom antibiotiku jer kašalj ne prestaje kako joj pomoći trenutno pije silapen jer je imala bijele mjehuriće po grlu iako nije imala temperaturu doktor kaže da je to gnojna angina .Nabavili smo kapsule za jačanje imuniteta iz Švicarske danas je prvu popila Zovu se Broncho-Vaxom dali znate nešto o njima nisu kod nas registrirane ali je to nešto poput cjepiva Kako joj pomoći jer uskoro ništa neće djelovati jer je prečesto i bez ovoga na antibioticima.Unaprijed hvala.

Darko Richter, dr. med.

30.11.2010. 16:15

Prestanite je liječiti. Kašalji upala pluća nemaju neke velike veze. Kašlje jer protestira protiv liječenja (osobito vašeg, izvan obaveznog zdravstvenog osiguranja).

osijek

06.03.2011. 17:45

Poštovani doktore!
Moja kćerka ima 11 godina. Ima astmu.Prije mjesec dana javio joj se gusti zeleni iscjedak iz nosa i produktivni kašalj.Liječnica je prepisala Novocef 10 dana. Nakon terapije stanje je bilo isto. Napravili smo bris nosa i rezultat je streptococcus pneumoniae.Osjetljivost na eritromicin azitromicin i klaritromicin smatra se identičnom. Soj smanjene osjetljivosti na penicilin.90 % ovih sojeva dostupno je terapiji penicilinom i amoksicilinom. Rezistencija na klindamicin,eritromicin,oksacilin.Dobila je Silapen 10 dana.Nakon terapije opet isto.Liječnica sumnja i na alergiju pa je dobila Claritine i Nasonex sprej koji koristi 5-6 dana. Inace je alergična na johu, trave, rižu,pšenično brašno.Molila bih Vas za mišljenje. Treba li dalje nastaviti s antibioticima ili ne?Ako treba, kojima?

Unaprijed zahvaljujem!

osijek

06.03.2011. 17:45

Zaboravila sam reći da je cijepljena s Pneumo 23 2007. godine.

Darko Richter, dr. med.

06.03.2011. 20:50

Ja mislim da treba dobro ispuhivati nos.

osijek

07.03.2011. 00:15

Hvala na brzom odgovoru!Pozdrav!