Re: streptococcus pneumoniae

Postovani,

imam sina od 5 godina. Zadnjih dva mjeseca je poceo raditi hm kako da to opisem slovima, prociscavati grlo kao kada imate slajm u grlu . Kada sam ga pitala zasto to radi rekao je "pa mama imam slejm ( slajm) ". Pocetkom 12 mjeseca to je poceo raditi sve vise i cesce toliko da sam nazvala doktora koji nam je rekao ili je konstantna upala u grlu ili je tik. No 28.12.2013 godine probudio se rano ujutro s recenicom da ga boli stomak, niti par minuta nakon toga krenuo je povracati. Konstantno povracanje i jaka bol u stomaku je bila sve do 17 casova, bez povisene temperature. Nakon 17 casova, uz sve ovo pocela je i temperatura. Ovo je trajalo dva dana, povracanje, bol u stomaku, temperatura. Kako sam mislila da je viroza, tj kako su baka i deda tvrdili da je viroza nisam se uputila k lijecniku. Treci dan je prestalo povracanje i temperatura, no ostala je bol u stomaku. Kako se napokon ustao na noge i krenuo igrati mislila sam kako se oporavlja i da doista je bila viroza a bol koja ga lovi svako malo u stomaku je zadnji simtom i da on bude prosao za dan dva takodjer. No bol u stomaku nije prolazila, kao da je imao napade kada ga zaboli tog momenta se legne i mama masiraj i kada ga pusti nastavi dalje sa igranjem. Cak sam mislila u tom moentu da nije slijepo crijevo. No sesti dan, jovo na novo. Poslije podne povracanje, temperatura jaka bol u stomaku i sada kuka da ga jako boli grlo. Kako ga do sada nije bolilo grlo u tih zadnjih par dana i kako su se svi simptomi vratili znala sam da nije viroza pogledala mu grlo i bilo je oblozeno s gnojnim cepicima i naravno oteceno. Znala sam da je streptococcous. Sedmi dan bol u grlu se povecala, povracanje, bol u stomaku i dalje tu ali temp nema. Kako smo bili u Bihaću spremimo se odemo do Medice, no pedijatrica dolazi samo na poziv a trenutno je na godisnjem. U hitnoj niti i jednog pedijatra samo ginekolog. Odlucim se vratiti u Medicu i zatrazim KKS,CRP i briseve grla i nosa. CRP je bio 12, leukociti poviseni 12 , MCH 23 , LY 9,8 , GR 86,6, RDW 9,9 , PCT 0,07 , PDW 19,7H. Navedoh samo povisene ili snizene vrednosti. No kako kks i crp i nije tako strasno opet pomislim pa mozda i je samo viroza, no budemo pricekali briseve. Rece nam doktorica s obzirom da je vidjela kako maleni lose izgleda da jos sutra bude javila ako je streptoc.. na sto sam sumnjala. Sutra ujutro nam dokt iz laboratorija javlja da ipak nije streptococcus i da za 4 dana bude gotov nalaz. Tada sam doista bila zbunjena i nazovem njegovog doktora u Zgb. Rekoh mu sve navedene simtome na sto i dokt rece da po svemu to je streptococcus i da uzmemo klavocin 7 do 10 dana. Tog petka mu krenusmo davati klavocin sirup. Nije od subote povracao, nije imao temp ali je i dalje se zalio na bol u stomaku a pogotovo ako bilo sto stavi u usta i na strasno jako bol grla. Za cetiri dana nalazi su pokazali da ima : Streptococcus B haemoliticus grup A , nos saprofitna flora. Naime nakon sedam dana klavocina sin se i dalje zali na jaku bol u grlu, vrtoglavice ,bol u stomaku i bol ako je vani i nakon budenja u laktu i RC zglobu. Odemo k doktorici pregleda ga kaze da sada nastavimo pet dana sa Silopenom 5 ml i da nakon toga sve bude ok ako ne bude da dodemo na kontrolu. Nakon pet dana, sin se u svih tih pet dana zali na vrtoglavicu bol u glavi, jako je blijed, bol u zglobovima, odjednom mu dode slabo legne se par minuta problijedi i tako desetak minuta i onda ustane kao da nije nista. A po cjelu noc se budi place da ga boli grlo. I jucer kad nam je isticalo tih pet dana Silopen sirupa odemo ponovo k doktoru, kazem na sto se zali i da nocu nikako ne spava od boli grla. Doktor ga pregleda kaze da na grlu ne vidi vise streptococcus da je blago upaljeno ali da grlo izgleda dobro, osim sto sada vec ima dosta zacepljen i slinav nos i da nastavimo jos pet dana sa Silopenom 5 ml svakih 8 sati a nakon toga ako ne bude dobro idemo na daljne pretrage.

Naime, zar nije malo predugo pod antibiotikom?

Nema temperaturu, ne povraca, zali se na bol u stomaku 2 do 3 puta na dan, jako je blijed, i dalje kuka da ga boli grlo, nos mu je zacepljen, sinoc poceo da kaslje, jednom jucer rekao da ga bole ruke tj RC zglobovi, otecen mu je stomacic vec danima i jutros sam primjetila iza uha dosta povecan lim cvor i ispod njega cijeli niz. Razumijem da je reaktivno ali mi nije jasno da se pojavi nakon 13 dana antibiotika?

Da li doista streptococcus toliko dugo drzi sa svim ovim simtomima?

Znam da sam napisala vise nego sto bih trebala ali prosto ne htjedoh izostavit nista a ne umijem da skratim.

Unaprijed se zahvaljujem na odgovoru.

S poštovanjem zabrinuta mama Irena.