Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6618 | Broj poruka: 26366

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Šum na srcu - dijagnoza


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Lana1979

21.07.2012. 16:55

Poštovani doktore,
molila bi Vas pojašnjenje dijagnoze.

Curica stara 4 dana.
EKG: sinusni ritam 130/min el os semivertikalna 85*T valnegativan u V1.
ECHO( 2 D kolor dopler): uredna segmentalna građa srca. Situs solitus. U interatrijskom septumu vidi se ASD II vel 5 mm s L-D šantom. Lijevi luk ao, nema koarktacije, vidi se vrlo mali ductus otvoren.
Dg: ASD II
Naručena na kontrolu za 10 mjeseci.

Molim vas da mi kazete koliko je to opasno i koliko moze da utječe u buducnosti na djete. Jos vas molim da mi kazete kolike su sanse da se to sve samo sanira .

Unapred zahvalna zabrinuta majka
Lana

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

30.07.2012. 10:50

Postoje 2 komunikacije između lijeve i desne strane srca - jedna je sasvim mala kroz krvnu žilu koja se u pravilu zatvara po rođenju (i najvjerojatnije će se spontano zatvoriti) a drugi je otvor između pretklijetki (pretkomora). I taj se otvor najčešće zatvori spontano a može i ostati no smanji se pa nema nikakvog odraza na zdravlje. Sada nema znakova da ove dvije komunikacije rade značajnije poteškoće te je potrebno praćenje - srce raste i očekuju se promjene na bolje.

zabrinuta77

15.08.2012. 20:15

Postovani doktore,interesuje me Vase misljenje o ovome nalazu pa se nadam da cete mi uskoro odgovoriti.
Mojoj bebi je otkriven sum na srcu sa mjesec dana.Odmah smo otisli kardiologu pedijatru i dijagnoza je sljedeca.
Nema tegoba,eupnoična bez sijanoze.
Cor:akcija ritmična,tonovi uredni,sistolistički šum 2/6,jetra i slezena ne palpiraju.Puzacije femoralnih arterija palpabilne.
Uredna segmentalna gradja srca.Pri apexu u muskularnom dijelu interventrikularnog septuma se registruje jet s manjim L-D šantom u obliku slovaY.Foramen ovale apertm.Dap se ne registruje.Nema uvecanih srčanih šupljina.Brzina protoka u art.pulmonalis i descedentnoj aorti uredne za dob.
Misljenje:manji apikalni muskularni VSD (2-3mm).Kontrola za 1.mjesec.
Moram naglasiti da je ovo nalaz od bebe koja je imala tek mjesec dana i koja je na tezini dobila 1 kg.Doji.
Nalaz sa 3 mjeseca starosti bebe:
Ošte stanje dobro.Napreduje na težini,ne plavi,eupnična.
Cor: akcija ritmična,tonovi uredni,sistolističko-dijastolički šum uz donji lijevi sternalni rub.Jetra i slezena ne palpiraju.Pulzacije femoralnih arterija.
EKG:sinusni ritam,f,135/min,el.os.intermedijarna.Nema znakova hiprtrofije.
UZV srca s Dopplerom u boji:Uredna segmentalna gradja srca.Nalaz neizmjenjen u odnosu na predhodni.Postoji sistoličko-dijastolički protok što može upućivati da se radi o izvan srčanom spoju krvnih žila.
Mišljenjeomgsobit protok u apikalnom dijelu srca.Dijete nema tegoba.Kontrola po dogovoru.
Opet naglasavam da je moja beba jako vesela,da na njoj ne primjecujem nista neobicno i da je za 3 mjeseca dobila na tezini 3kg.
Unaprijed zahvaljujem.
Pozdrav.

zabrinuta77

01.09.2012. 13:15

Postovani,koliko dugo jos treba da prodje da bih dobila Vase misljenje o nalazu koji sam poslala prije vise od 15 dana?Cini mi se da ja najduze cekam.Nadam se da me razumijete. Unaprijed zahvaljujem.

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

03.09.2012. 13:45

Ispričavam se, ne znam kako nisam vidio Vaš upit. No idemo na nalaze: u prvom nalazu postoje 2 komunikacije između lijeve i desne strane srca. Jedna je na razini pretklijetki (foramen ovale - otovr koji se po porodu spontano zatvara - kod nekih to potraje par tjedana) i drugi, maleni, nizmeđu klijetki (koji bi također povećanjem mišićne mase srca trebao spontano nestati). Količina krvi koja kroz ova dva otvora "pobjegnu" iz lijeve strane (gdje je veći tlak) u desnu je beznačajan. U drugom nalazu nije izrijekom napisano da se otvor na razini pretklijetki zatvorio (uopćeno kaže da je nalaz nepromijenjen samo komentira obilježja "bježanja krvi" no nije janso na kojoj razini - vjerojatno na razini klijetki). Prema tim obilježjima možda uopće nije riječ o komunikaciji između klijetki nego je riječ o krvnoj žili koja se nalazi izvan srca.

Zaključno: najvažnije je da dijete odlično napreduje - time se isključuje stanje koje na bilo koji način neposredno ugrožava zdravlje, rast i razvoj. Ipak, zbog navedenih nejasnoća preporučam zatražiti drugo mišljenje nekog od pedijatrijskih kardiologa.

Još jednom se ispričavam zbog previda!

zabrinuta77

04.09.2012. 10:35

Hvala Vam mnogo doktore.Tako je i nama rečeno na ponovljenom pregledu da se sa sigurnošću ne može potvrditi da li je mali VSD ili krvna žila izvan srca(nadam se da nije opasna)koja pravi mali šum.Želim Vam sve najbolje u budućem radu.
Pozdrav.

Luxi

06.11.2012. 12:55

Postovani doktore,imam bebu staru 3 mjeseca i po uputi pedijatra napravili smo uzv srca bebe.
Prvi nalaz:
U sredinjem dijelu Ias ispad ehogenosi koji odgovara malom FOA.Aortna valvula trivelarna sa centralnom tackom koaptacije urednog dijametra isistolne separacije.Aoralno luk lijevo protok na valvuli tokom sistole i dijastole uredan PV i art pulm izgledaju normalno,protok laminaran iskljucen duktali protok.Radi se o malom fetalnom otvoru FOA .kontrola za jedan mjesec
Drugi nalaz:
Klinicki prekordij miran nema trila,icitus? naupadljiv,askulatorno sistolni sum jacine 1/6 (RIMSKIM SLOVIMA) ako sam dobro razumjela Pulno vezikualrno disanje.Abdomen mekan jetra i slezena se ne palpiraju.nema cijanoze niti znakova srcane insuff.
TTE: mali FOA
Izvinjavam se ako nisam tacno prepisala sa nalaza ali je jako lose odkucan.Po vasem misljenju da li je pravise da dijete po treci put izlazem uzv ako za to nema bas neke potrerbe.
Zakazana je ponovna kontrola za 3 mjeseca.Imam li razloga za brigu?unaprijed hvala

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

11.11.2012. 23:50

Neće biti nikakve štete od ultrazvuka, potrebno je samo pratiti rast srca i što se događa sa rupicom u srcu - za očekivati je da će se zatvoriti. Prema opisu je tako mala da ako i ostane neće biti nikakvog utjecaja na zdravlje.

Buba84

11.01.2013. 02:15

Poštovanje doktore,

Imam sina od 6 mj. Pošto je pedijatrica prilikom redovnog pregleda sumnjala na šum na srcu upućeni smo u Ambulantu za pedijatrijsku kardiologiju. Dijagnosticirana je kako nam je rečeno, dojenačka rupica na srcu, koja se trebala zatvoriti prilikom bebinog prvog udisaja. Molila bih Vas za Vaše mišljenje, ili barem tumačenja našeg nalaza. Pedijatrica kaže da nemamo razloga za zabrinutost i da dijete ne bi trebalo imati nikakvih posljedica, smetnji, ali bih ipak voljela čuti i Vaše mišljenje. Nalaz je slijedeći:

AMBULANTNI LIST

Dijagnoza: ASD II
Cor comp

Anamneza: Nema subjektivnih tegoba kardijalne etiologije. Lijepo napreduje.

Klinički status: Prekordij miran, venski puls b.o., jetra se ne palpira, nad plućima normalan šum disanja, periferni pulsevi palpabilni. Srce: akcija ritmična, tonovi jasni, 2. ton pocijepan, uz lijevi rub sternuma sistolički šum 2/6.

EKG: Sinus ritam 136/min, el. os semivertikalna, PQ 0,12, QRS 0,07, QT 0,31, QTc 0,38, nepotpun blok desne grane, nema patološke hipertrofije.

UZV srca: Normalne segmentalne građe, normalnih kaviteta, bez hemodinamskih poremećaja, dobra kontraktilnost. EF 70%, FS 39%. Uredan kontinuitet i.v. septuma, u središnjem dijelu IAS-a prekid kontinuiteta tipa sekundum s LD pretokom. AO i PA normalno položene. Nema koarktacije, nema ductusa, Valvularni protoci u granicama normale. Nema izljeva niti znakova dekompenzacije.

Preporuke: Th: nihil.
Kontrola u kardiološkoj ambulanti za 6 mj.


Unaprijed hvala na odgovoru,

Dubravka

blaugrana88

08.04.2013. 19:50

Poštovani doktore!
Nalaz EKG- a bebe stare 8 dana je sljedeći:
EKG: sinusni ritam 130/min el os vertikalna 90 T val negativan u V1.
ECHO (2 D kolor dopler): uredna segmentalna građa srca. Sinus solitus. U interatrijskom septumu visi se FO veličine 3 mm s L-D šanto. lijevi luk ao nema koarktacije. Vidi se otvoren duktus.
Dg: FO Ductus arteriosus Botalli.
Molila bih Vas da mi odgovorite je li veličina od 3 mm puno i je li postoji velika mogućnost da će se to u roku od pola godine spontano zatvoriti? Beba napreduje, spava fino, ne znoji se, ne umara se, ne plavi, nema suhi kašalj...
Unaprijed hvala na odgovoru!

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

08.04.2013. 22:35

Za Bubu: ispričavam se, nisam do sada zapazio Vaš post. U nalazu ne piše veličina otvora između pretklijetki no obzirom da je riječ o relativno tihom šumu uz uredne ostale parametre UZ srca za očekivati je da je malen i klinički beznačajan. Potrebno je praćenje i najvjerojatnije će doći do zatvaranja a ako se i ne ztvori najčešće nema utjecaja na rad srca

Za Blaugranu88 treba pratiti kako će se odvijati rast i razvoj srca te njegova funkcija. Ne znam da li su pokušali zatvoriti Ductus Botalli lijekovima? Porazgovarajte s pedijatrijskim kardiologom ili zatražite drugo mišljenje.

blaugrana88

09.04.2013. 16:25

Nisu pokušavali zatvoriti Ductus Botalli lijekovima. Beba je naručena nakon 6 mj. na kontrolu.
Pitanje: Da li su ostavili vremenski rok da se to spontano zatvori? Da li je Ductus Botalli jedno, a FO veličine 3 mm s L-D šanto drugo, ili je to jedna te ista stvar. Beba odlično napreduje, fino spava već dva i pol mjeseca nema nikakvih problema, ne plavi, ne znoji se i vrlo je živahna. Da li je moguće da se spontano sanira?

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

18.04.2013. 10:20

Riječ je o 2 odvojene stvari, očekuje se spontano ztvaranje obje komunikacije. Sjajno je da dijete dobro napreduje!

blaugrana88

05.08.2013. 15:25

Poštovani doktore, ponovno Vam se javljamo.
NALAZ bebe stare 6 mj.
Imala je polidaktiliju na obje šake koja je operirana.
Liječena na neonatologiji 8 dana.
Napreduje na težini. RM 3300 GR. TM 6600 GR.
Nije cijanobična, eupnoična.
Cor: akcija ritmična, tonovi uredni, bez čujnih šumova.
Jetra i slezena se palpiraju. Pulzacija femoralnih arterija.
EKG: Sinusni ritam, 150 / min el.os vertikalna, nepotpuni blok desne grane.
UZV SRCA s dopplerom u boji: situs solitus, uredna segmentalna građa.
Mali ASD II bez hemodinamske značajnosti promjera 3,9 mm i jedva zamjetljiv.
Ductus arteriosus botalli. RVDd 11.3 mm, LVdd 22,3 , EFLV 72% V max u art.pulmonalis 1,2 m/sec
što je uredna vrijednost za dob. Aorta valvula trikuspidna, luk aorte lijevi.
MIŠLJENJE: mAli ASD II i sasvim mali DAP su bez hemodinamskog značenja. Kontrola za 6 mj., samo u
slučaju potrebe prije.

Mišljenje našeg pedijatra- kardiologa je da nema razloga za brigu, da su rupice jako malene i da ako se ne zatvore
spontano (nije nas baš ohrabrio da bi se to moglo spontano zatvoriti, onako kao malo je sumnjičav) neće stvarati poteškoće
djetetu. Jako sam zabrinuta, pa me zanima i Vaše stručno mišljenje. Jeste li i Vi mišljenja da ukoliko se rupice ne zatvore za 6 mj.,
znači do prvog rođendana djeteta da kasnije više ne postoji mogućnost spontanog zatvaranja? Može li se očekivati spontano zatvaranje do puberteta djeteta?
Kakva su Vaša iskustva u radu što se toga tiče. I još jedno pitanje, ukoliko se rupice ne zatvore, hoće li moje dijete imati smetnji (ograničenja u bavljenju
sportom i sl.) u budućnosti ? Ne znam kako se postaviti, ne mogu zanemariti srčanu manu (naš pedijatar kaže da je ova mana smiješna) i pravit se kao da je sve uredu.
Molim Vas da mi odgovorite malo detaljnije... Unaprijed veliko hvala!

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

08.08.2013. 11:00

Količina krvi koja "pobjegne" kroz ova dva minijaturna otvora je toliko malena da je beznačajna - dakle sve funkcionira kao da ih i nema. Mišljenja sam da postoje velike šanse da se otvor između pretklijetki zatvori a manje su da se zatvori Ductus Botalli - no opet je to nebitno. Dijete zbog toga neće imati nikakvih zdravstvenih smetnji niti potrebe za bilo kakvim ograničenjima. Jedino će možda biti potrebno preventivno davanje antibiotika (kratkotrajno) u slučaju nekih operacija, vađenja zuba ili drugih težih pretraga (konzultirajte kardiologa) - no najvjerojatnije neće niti to biti potrebno. Maknite brige, djetetu treba vedar i opušten roditelj. Učinili ste sve što treba, sve što opisujete od nalaza i mišljenja je pametno i dobro rečeno.

lemforder

05.01.2014. 12:25

Želio bih pohvaliti portal. Jako je dobar i koristan. Hvala!

tanja_111

19.03.2014. 17:40

Postovani doktore!
nasa beba ima 6 nedelja i pedijatrica je cula sum na srcu i poslala nas kod kardiologa. Beba lepo napreduje(za mesec dana 1800g) ,dojim je,jedino sto ponekad zaspiva kad sisa i trazi cesce da jede,ne znoji se po glavi i nije plavela. Ovo je nalaz od kardiologa pa Vas molim mi date Vase misljenje o stanju moje bebe,koliko je ozbiljan problem i kakve bi mogla imati posledice.
Dijagnoza: Defectus septi ventriculorum cordis Q21.0
Pregled: palpatorni nalaz na srcu uredan,periferni pulsevi palpabilni,jednaki,srcana akcija ritmicna,tonovi jasni,holodidtolni sum lepezaste propagacije IV/VI
EKG: normogram,sinus ritam,f 140/min
EHO: Situs solitus. Venske drenaze uredne. IAS intaktan. Atrioventrikularni sklad. Atrioventrikulane valvule normalne morfologije,pokreta i protoka. U perimembranoznom delu IVS-a defekt 5mm delimicno prekriven trikuspidnom valvulom. Leva komora normalnih dimenzija i kontraktilnosti (LVD 22mm,LVS 15mm,FS 0,3l). Ventrikuloarteriski sklad. Aorta trivelarna, na korenu precnika 11mm,normalne brzine i profila protoka. Aortni luk levi,b.o. A.pulmonalis na anulusu 12mm,normalne brzine i profila protoka. Grane b.o. Perikard b.o.
Zakljucak: Ehokardiografski nalaz-VSD perimembranozni,normotenzivni

Ako biste mogli da mi kazete po Vasem misljenju da li je za ocekivati da se toliki otvor sam zatvori!
Zahvalna sam Vam unapred na odgovoru!

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

24.03.2014. 09:40

Moguće je, a može se i smanjiti do veličine koja je beznačajna. Najvažnije su redovite kontrole kardiologa koji će precizno pratiti dinamiku zatvaranja otvora i u kojoj se mjeri odražava na funkciju srca.

mamica021

31.05.2014. 09:55

Poštovani doktore,
molim Vas da mi pojasnite i prokomentirate sljedeći nalaz:
UZV srca: Situs solitus. Uredna segmentna građa srca. Dimenzije uredne za dob. Kontraktilnost dobra. EF 70%. Kontinuitet iv septuma. U ia septumu otvoreni foramen ovale s L-D shuntom. Morfologija i protoci kroz valvule uredni. Aortni luk normalan, lijevi. Nema duktusa niti COA. Ne vidi se perikardijalnog izljeva.
Zaključak: Otvoreni foramen ovale.
Klinički: opće stanje dobro, eupnoična, kardijalno kompenzirana, puls arterija femoralis+. Srčana akcija ritmična, tonovi jasni, uz lijevi rub sternuma sistolički šum 2/6.
Nema znakova hipertrofije.
Napominjem da dijete ima mjesec i pol dana, rođeno iz uredne trudnoće i prijevremenog poroda u 36. tjednu, zadržano na neonatologiji 10 dana radi intenzivnijeg nadzora i nezrelosti. Kod otpusta, dijete je urednog kliničkog statusa, odlično napreduje na težini, normalno jede i ponaša se.
Zanima me da li je opasna ova dijagnoza i trebamo li se brinuti.
Unaprijed zahvaljujemo!

mamica021

31.05.2014. 09:55

...ispričavam se, zaboravila sam napisati i ovo:
EKG: sinusni ritam 150/min. El os intermedijarna. PQ 0,10``, QRS 0,06``, QT 0,30``. T val u V1 neg, R zubac 5 mm.
Lijep pozdrav!