Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6618 | Broj poruka: 26366

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Šum na srcu - dijagnoza


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

03.06.2014. 16:20

Iz nalaza je vidljivo da se otvor između pretklijetki još nije zatvorio. Ne piše koliko je velik no sve drugo govori da nema posljedica na rad srca. Uobičajeno je potrebno praćenje i najčešće se otvor smanji (postane beznačajan za rad srca i zdravlje djeteta) ili zatvori. Pretpostavljam da ste naručeni na kontrolu...

Almedin

04.03.2015. 10:20

Postovani dokture imam 18 godina i u 15 godini mi je otkriveno da imam Foramenu Ovale koji je velicine 2mm zanima me da li ce mi se taj Foramenu Ovale sam zatvoriti ili ce ostati do kraja zivota pored toga zanima me jos da li smijem da se bavim sportom jer se zamaram prilikom trcanja i brzog hodanja hvala vam unaprijed na odgovoru.

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

08.03.2015. 04:55

Otvor između pretklijetki (pretkomora) se neće zatvoriti. Malen je i prema tome ne bi trebao imati nikakvog značenja. Jedini način da se precizno odredi ima li znakova opterećenja srca zbog njega je kardiološki pregled, EKG i ultrazvuk srca. Ako nema znakova opterećenja nema niti razloga za ograničenje tjelesnih aktivnosti.

DinnaMostar

25.08.2015. 16:40

Postovani doktore zamolila bih Vas za pojasnjenje nalaza

Beba rodjena prije dva.mjeseca sa tjelesnom tezinom od 3830 gr,duga 55 cm,
na danasnjem pregledu : 5410 gr,duga 58cm.beba napreduje uredno- upucena kardiplogu radi asimptomatskog šuma
Nalaz kardiologa:
Eupnoicna,bez cijanoze
Cor. akcija ritmicna,tonovi uredni,holosisticki šum 3/6 s p.m IV ikp lijevo uz sternum.Jetra i slezena se ne palpiraju.Pulzacije femoralnih arterija palpabilne.
EKG:sinusni ritam f.131/mm el.os vertikalna,nema.znakova hipertrofije srca.
UZV srca s Dopplerom u boji: situs solitus uredna segmentalna građa srca.Prekid kontinuiteta interventrikularnog septuma za 3-4 mm u srednjem dijelu muskularnog dijela.septuma.Foramen ovale septum.Nema uvecanja srcanih supljina niti znakova plucne hipertenzije.
Zakljucak:
VSD u muskulrnom dijelu septuma.Stanjenje u potpunosti hemodinamski stabilno.
Dakle, zanima.me sta.ovaj nalaz znaci za buducnost.moga.djeteta,kolika.je vjerovatnoca da.ce sama rupica zarasti ,te do kada najkasnije treba da zaraste?

Unaprijed zahvaljujem

DinnaMostar

25.08.2015. 17:25

Dodala bih ispravku/ dopunu : recenica treba da glasi Foramen ovale APERTUM,a ne septum.
Izvinjavam se.
Lijep pozdrav.

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

26.08.2015. 09:30

Rupica između pretklijetki je malena i nema nikakvog odraza na rad srca te rast i razvoj djeteta. Otvor na ovoj lokaciji će se najvjerojatnije u potpunosti zatvoriti a teorijski može i zaostati manji otvor koji nema apsolutno nikakvog utjecaja na zdravlje.

DinnaMostar

26.08.2015. 10:30

Zahvaljujem na jako brzom odgovoru.
Lijep pozdrav.

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

28.08.2015. 09:40

happy

Ukilele

09.10.2015. 12:55

Postovani, u dobi od 18 dana starosti mom sinu je operirana Stenoza pilorusa. S obzirom na to da par dana lijecnici u bolnici nikako nisu mogli ustvrditi sto je djetetu, izmedju ostalog radjen mu je i UZV srca.

Nalaz- klinicki: dobrog opceg stanja,kompenziran. Puls arterija femoralis +. Jetra se ne palpira uvecanom SRCE: akcija ritmicna, f 150/min, tonovi jasni, bez signifikantnog suma. EKG: sinus ritam, f 150/min, elektricna os vertikalna. PQ 0.12", QRS 0.06", QT 0.30". Bez znakova hipertrofije. UZV SRCA: situs solitus. Uredna segmentna gradja srca. Kontinuitet iv septuma. U i.a. manji defekt s L-D santom koji ce odgovarati otvorenom foramenu ovale. Uredne dimenzije. Kontrakcije uredne. Mirfologija i protok kroz valvule uredni. Aortni luk normalan, lijevi. Nema duktusa niti koartakcije aorte. Ne vidi de perikardijalnog izljeva. Zakljucak - otvoreni foramen ovale.

Ono sto mene buni jeste sljedece. Zasto mi nitko od lijecnika nije ovo spomenuo prilikom otpusta? S obzirom da je stenoza pilorusa uspjesno operirana nisam previse cackala po otpusnom pismu nego sam prije mjesec dana na istome vidjela da pisu dvije dijagnoze: stenoza pilorusa i otvoren foramen ovale. S druge strane, beba sada ima nepunih 7 mjeseci te je pedijatrica prilikom sistematskog pregleda cula sum i pitala da li nam je u bolnici radjen uzv. Takodjer je rekla da je sum cula i prije ali da se do 6.mj ne reagira. Nakon sto sam joj rekla sto i vama sada, uputila nas je na kontrolni uzv srca za mjesec dana, cisto da vidimo kojom dinamikom se zatvara rupica. Po njenoj prici, mjesta za brigu nema, no ne mogu a da se ne brinem. Mozete li mi, molim vas, reci svoje misljenje vezano za ovaj nalaz uzv srca kad je dijete bilo staro 14 dana te moram li se brinuti sto sum postoji jos uvijek?

Ispricavam se na opsirnom postu te se nadam vasem odgovoru.

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

17.10.2015. 23:15

U potpunosti ste u pravu, trebali su Vam pojasniti nalaz ultrazvuka srca. Na sreću, riječ je o relativno čestoj pojavi kada se ne zatvori komunikacija između pretklijetki (što se događa u prvima satima ili danima nakon poroda). Rastom srca i djeteta otvor postaje sve manji i najčešće se u potpunosti zatvori. Ako zaostane maleni otvor on je beznačajan i nema nikakvog odraza na zdravlje, rast i razvoj djeteta. Svakako treba napraviti kontrolni pregled kako bi se pratila dinamika zatvaranja. Uobičajeno kardiolog predloži nakon koliko vremena treba doći na kontrolu, no ako nije predlažem da sada zatražite uputnicu.

Ukilele

18.10.2015. 10:25

Hvala Vam puno na odgovoru. Kardiololog takodjer u svom nalazu nije naglasio da bi se uzv trebao ponoviti, sto me iskreno cudi, jer iako "bezazlena" stvar mislim da se ne bi smjela prepustiti slucaju. U svakom slucaju bolnica je napravila ogroman propust u lijecenju moga djeteta, pocevsi od toga da mi je dijete na odjelu intenzivne njege nakon operacije ostalo bez infuzije cijelu noc te dehidriralo do iznemoglosti, pa do ovog da mi nitko nije spomenuo problem sa srcem.
Hvala puno jos jednom na odgovoru. Javim vam nalaz kontrolnog ultrazvuka.

Julia7

21.03.2017. 01:35

Postovani,
Na lijecnickom pregledu prilikom upisa djeteta od 5 godina na sportsku aktivnost dobili smo nalaz ekg sa uputom da se javimo na kontrolu. Nalaz je sljedeci: 0,67-35 hz, AC50 25 mm/s 10mm/mV srve 91 SE-301 V1.03 SEMIP V1.81
HR:83
P:82
PR:115
QRS:80
QT/QTc:338/399
P/QRS/T: 56/76/55
RV5/SV1: 2,454/0.896
Diagnosis information:
Sinus arrhytmia
Short PR interval
T Wave abnormality (V1,V2,V3)
Dijete je dosad uvijek bilo zdravo, jedino sto smo primjetili da se zna kod fizickih aktivnosti dosta znojit i kod pregleda je imao virozu. Molim Vas objasnjenje da li to nesto opasno jer nas je ovaj nalaz prilicno uzdrmao a predala nam ga trenerica a ne doktorica pa nismo uspijeli nista pitati.
Hvala i lp

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

22.03.2017. 11:10

Ne znam, no svakako treba obaviti kardiološki pregled, ultrazvuk srca, vjerojatno i ergometriju (EKG pod opterećenjem). Do tada prekinuti s intenzivnim tjelesnim naporima - treninzima.

Jaki2017

28.04.2017. 21:15

ANAMNEZA: Pre desetak dana je registrovan sistolni šum na srcu. Odojče do sada nije imalo kardijalnih tegoba, odlično napreduje (PTM 3550 grama, posle tri meseca TT 6,5 kg). trudnoća i porođaj protekli uredno, Lična anamneza bez osobenosti.

OBJEKTIVNI PREGLED: Eupnoična, acijanotična, dobre periferne cirkulacije, Cor: ritam pravilan, SF 124/min. tonovi jasni, sistolni šum 2-3/6 na bazi srca levo kratkog trajanja, organskog karaktera. Periferni pulsevi na rukama i nogama simetrično palpabilni.

DIJAGNOSTIKA – EHOKARDIOGRAFSKI NALAZ: Situs solitus. Interatrijalni septum istanjen u fosi ovalis sa poukotinastim interatrijalnim šantom bez volumenskog značaja. AV sklad. LA 14 mm. AV valvule normalne morfologije, pokreta i protoka. Interventrikularni septum regularnih pokreta sa minimalnim muskularnim defektom neposredno ispod pulmonalne valvule, Interkomorski šant je malog volumena, a Dopplerom se na VSD-u beleži sistolni PG 56 mmHg. Komore normalnih dimenzija i kontraktilnosti zidova (LVD 22 mm. LVS 14 mm. FS 0,38, IVS 4,3 mm, ZZ 4,3 mm). Aorta (10,5 mm) normalne morfologije i pokretljivosti veluma, urednog protoka, Aortni luk levi bez anomalija. A.pulmonalis (11 mm) normalne morfologije i protoka. Perikard normalne ehogenosti bez prisustva tečnosti.

DIJAGNOZA:
VSD muscularis (normotenzitivni, beznačajnog LD šanta)
Foramen ovale apertum (sa pukotinastim interatrijalnim šantom)
Levo desni šantovi na komorskoj i pretkomorskoj pregradi su minimalni bez volumnog opterećenja levog srca i bez znakova povišenog pritiska u plućnoj cirkulaciji.

Kardiološka terapija nije potrebna, Kontrola za godinu dana, po potrebi ranije.

Poštovani doktore molim Vas da protumačite nalaz četvoromesečne bebe kojoj je pre desetak dana pedijatar ustanovio šum na srcu. Ovo je nalaz dečijeg kardiologa. Tačne dimenzije VSD u izveštaju nije naveo, ali je usmeno rekao da iznosi 1-2 mm.

Da li treba da se brinemo za ovakav nalaz ?
Da li će beba u životu imati ikakvih ograničenja zbog ovoga što je navedeno?
Kolike su šanse da se otvor smanji ili potpuno nestane, a šta ako ostanu u dimenzijama kakvim jesu?
Da li se otvori mogu povećati?
Da li je uobičajena profilaksa protiv bakterijskog endokarditisa u ovim situacijama i zašto nije preporučena?


Hvala

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

08.05.2017. 09:50

Otvori između pretklijetki i klijetki su beznačajni - nemaju odraza na rad srca i za očekivati je da će nestati. Ako i ostanu nemaju odraza na zdravlje u odrasloj dobi. Nisam dosada vidio da se otvori povećavaju. Svakako je potrebno praćenje. U skladu s trenutnom situacijom i nalazom uobičajeno se ne uvodi profilaksa bakterijskog endokarditisa. Ja bih preporučio kontrolu 6 mjeseci nakon ovog pregleda.

Jaki2017

20.05.2017. 22:45

Zahvaljujem Vam se na odgovoru.

Nalaz koji sam Vam prepisao je od jednog od najboljih dečijih pedijatara-kardiologa u Srbiji (koji radi na klinici u Tiršovoj). Usmeno je rekao da je potrebno pratiti i da misli "da ovaj VSD, uz odličnu oralnu higijenu, nebi trebalo da detetu nikad pravi neki problem".

Takođe, na moje pitanje da li ima izgleda da se spontano zatvori rekao je "da ima 50-60% šanse" (Iako sam pročitao istraživanja da se otvori neposredno ispod valvula niti smanjuju, niti zatvaraju. Ali ipak se lično ograđujem od toga kao laik za sve to.)

E sad, mene interesuje šta je to što Vas opredeljuje da biste kontrolu zakazali za 6 meseci.

Da li je to ova blizina VSD i pulmonalne valvule, ili je to prosto Vaš način rada ?

Dijete je sada napunilo 5 mjeseci, a kontrolu je doktor zakazao kada bude imalo godinu i 5 meseci. Doduše, u nalazu je napisao "po potrebi i ranije", a usmeno nam rekao da ne mora biti strogo za godinu dana već može i ranije/kasnije.

Unaprijed se izvinjavam ako pitanje nije na mjestu.

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

29.05.2017. 10:35

Nisam kardiolog, no iz iskustava kako ovdje kardiolozi prate djecu s greškama ovog tipa mišljenja sam da bi kontrolu bilo dobro obaviti ranije. Naime dijete u ovoj dobi ima vrlo brzi rast, mijenja se i srce pa ne vidim razloga da se kontrola (koja nije neugodna za dijete) ne obavi ranije, te da se vidi da li se otvor smanjuje i da li ima nekog odraza na rad srca (da li se javljaju znaci volumnog opterećenja).

mickeymouse12345

23.03.2018. 16:35

Poštovanje, liječnici!
Molim Vas da li mi možete objasniti ova dva nalaza djevojčice. Prvi je rađen kad se tek rodila, i kontrola joj je zakazana nakon 12 mjeseci. Dakle, prije par dana smo išli na tu drugu kontrolu. Šaljem Vam oba nalaza u nastavku.
(Rađen po rođenju) KLINIČKI: Kardiorespiratorno kompenziran, puls a femoralis palpabilan. EKG: sinusni ritam 130/min el os desna 170 stupnjeva T val negativan u V1. ECHO(2 D kolor dopler):uredna segmentalna građa srca. Situs solitus. Uredni srčani kaviteti. Dvije AV valvule. Vidi se Fo. Lijevi luk ao, nema koarktacije. Dijagnoza: FO

(Rađen s 12 mj starosti) EKG: sinusni ritam 70/min el os intermedijarna 50 stupnjeva T val negativan u V1. ECHO(2 D kolor dopler):uredna segmentalna građa srca. Situs solitus. Uredni srčani kaviteti. Vidi se Fo s L-D šantom. Lijevi luk Ao, nema koarktacije. Prikazuje se konekcija PV i LA. Glavna dijagnoza:Q21.0-Defekt ventrikularnog septuma, Defectus septi ventriculorum cordis. Molim Vas recite mi što znače ovi nalazi i što se očekuje? Kolika je rupica i da li se i kad očekuje da će se zatvoriti i što kad se nebi zatvorilo? Treba li na nešto obratitit pozornost, da li nirmalno s aktivnostima, postoji li neka prehrana ili nešto što može pomoći. Hvala Vam puno.

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

25.03.2018. 20:35

Nažalost na nalazu ne piše koliki su otvori. Uobičajeno kardiolog napiše komentar da li su potrebne određene posebne mjere ili ne, te kada je potrebna kontrola.

U svakom slučaju obzirom na dob djeteta i nalaz najvjerojatnije nije potreban nikakav posebni režim života, jedino u slučaju invazivnih pretraga ili operacijskih zahvata treba provesti antibiotsku prevenciju bakterijskog endokarditisa (postoji povećana sklonost da se bakterija koja sučajno zaluta u krvotok zadrži na srčanoj stijenci i izazove upalu ssrčanog mišića).

mia1405

16.01.2019. 22:45

Poštovani,

molim Vas da mi pojasnite sljedeće nalaze, radi se o dječaku od 9 godina koji je rođen sa ASD II (3-4 mm).

1.UZ SRCA:
Situs solitus. Uredna segmentna građa srca.
Kontinuitet i.v. septuma. u i.a. septumu degfekt cca 4 mm s L-D šantom
Uredne dimenzije. Kontrakcije uredne.
Morfologija i protok kroz valvule uredni.
Aortni luk normalan, lijevi. Nema duktusa niti CoA.
Ne vidi se perikardijalnog izljeva, intrakardijalnih tvorbi niti vegetacija.

Zaključak: ASD II (4 mm)

Napraviti: RADIONUKLIDNU ANGIOKARDIOGRASFIJE!
Kontrola s nalazom




2.SPECIJALISTIČKI NALAZ

Kontrola: Bez tegoba kardijalne etiologije.

Klinički: Dobrog općeg stanja, kompeziran.
Puls a. femoralis +.
Jetra se ne palpira u uvećanom.
Srce: Akcija ritmična 70/min, tonovi jasni,protomezosistolički šum 1-2/6 uz gornji rub sternuma lijevo.
EKG: Sinus aritmia 65/min, el os vertikalna, PQ 0,16", QRS 0,06", QT 0,36". Fokaloza desne grane. Bez sigurnih znakova hipertrofije.

Dg: ASD II (3-4 mm)


3.Nalaz radiokardiografije
VRSTA PRETRAGE: radiokardiografija i sekvencijalna scintigrafija srca učinjena pomoću Tc-99m-pertehnetata injiciranog u desnu venu jugularis internu s "flushingom".

Kompjutoriziranom gama kamerom pratili smo prolaz radioindikatora kroz vaskularne prostore srca, plućni i sistemski optok.

Radioindikator stiže u aortu nakon prolaska kroz pluća, a što govori protiv postojanja desno- lijevog shunta.
Analizom shunta uz približno Qp/Qs od 1,20; a što odgovara lijevo-desnom shuntu od oko 17 %.

Radiofarmak: Tc99mm pertehnetat
Aktivnost mCi (MBq): 17

Dječak trenira košarku te me zanima, s obzirom na nalaze, predstavljali li to problem? Također zanima me postoji li šansa da se ta rupica "zatvori" sama od sebe i da li je potreban medicinski zahvat te kada bi se on trebao obaviti?

Unaprijed zahvaljujem na odgovoru.