Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6619 | Broj poruka: 26368

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Šum na srcu - dijagnoza


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

24.01.2019. 11:25

Nažalost Vaša pitanja ulaze u domenu subspecijaliste kardiologije, i jedino kompetentno mišljenje možete dobiti od njega. Rekao bih da su izgledi da se otvor zatvori sada neznatni, da bježanje krvi s lijeve strane srca na desnu dodatno opterećuje krvni optok pluća i cijelog srca te da treba ozbiljno razmotriti pogodnost treniranja, rekao bih da je mudrije zadržati se na razini rekreacije - izbjegavati prekomjerne napore. U slučaju vađenja zuba ili nekih drugih kirurških zahvata treba provesti antibiotsku profilaksu bakterijske infekcije srca (profilaksu bakterijskog endokarditisa). Danas postoji mogućnost zatvaranja ovih otvora bez klasičnog operativnog zahvata uvođenjem katetera kroz krvnu žilu noge ili ruke i umetanjem tzv "kišobrana" . O svemu ovome možete razgovarati jedino s dječjim kardiologom.

AidaIdaV

14.05.2019. 22:40

Poštovani, kod bebe od 5 mjeseci je notiran šum na srcu te smo upućeni kardiologu. Nakon obavljenog pregleda i uzv srca zaključak je da nije riječ o šumu nego o kliku!
Šta sad to znači? Da li je opasno ili ne? Da li će proći ili ostaje doživotno? Da li ima veze sa mojom dijagnozom prolapsom mitralne valvue i aritmija koje sam imala, pa je taj klik naslijedila beba od mene ili ne? Prepisujem vam nalaz:
Fizikalno žensko dojence 5,5 mj eupnoicna, euhidricna, eukadricna, afebrilna, na plućima auskultatorno uredno vezikularno disanje. Ictus neupadljiv, thrilla nema, akcija srca ritmicna, tonovi jasni, parasternalno lijevo tih sistolni klik. Jetra i slezena u ref.granicama. pulsevi palpabilni.
Uz srca: situs solitus, AV i VA sklad, kontinuitet IAS I VA očuvan, nema uvecanja srčanih šupljina, bez znakova CoA i DAP-a. Utok plućnih vena u lijevi atrij bez opstrukcije. Uredna sistemska venska konekcija. Bez izliva, vegetacija, kao i bez znakova za trombozu. Pregled limitiran nemirom dojenceta. Kontrola za 3-4 mjeseca.

Rekla mi je da nije mogla vidjeti neke protoke jer je beba plakala pa će drugi put.
Beba nema nikakvih poteškoća i odlično napreduje.

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

20.05.2019. 23:50

Sam nalaz sistoličkog klika ne znači ništa posebno. Potrebno je detaljnije obaviti ultrazvuk srca - pregledati zaslistke i izmjeriti brzine protoka krvi u srcu. Ako i postoji kakvo odstupanje zasigurno nema odraza na opću funkciju srca - to se može reći temeljem opisanog nalaza. Sve druge odgovore ćete dobiti kod naredno pregleda.