Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6618 | Broj poruka: 26367

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


temperatura 35,2


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

goga1967

02.12.2009. 22:45

Poštovani!
Kažete da niste za preventivno davanje antipiretika kod cijepljenja ili prije odlaska na spavanje, ako je dijete danju imalo temperaturu, a opet niste za noćno mjerenje temperature. Mala djeca ne znaju noću dati roditeljima do znanja da im nije dobro,da im je vruće, možda ćete prekasno uočiti promjenu u djetetovu zdravlju. Ipak je nemoguće tražiti od roditelja da cijelu noć sjedi i gleda u dijete.
A moje najvažnije pitanje je zar se antipiretici (Lupocet, Eferalgan,ibuprofen) ne koriste ujedno i protiv bolova, kad temperature uopće nema? Zar se u tom slučaju ne dešava to da poremete centar za termoregulaciju? Npr. mi smo bili na jednom malom zahvatu, koji više boli poslije nego li u trenutku zahvata, i dobili preporuku da bol ublažimo paracetamolom ili ibuprofenom. Dijete nije imalo temperaturu. Što se tada desilo našem djetetu, tj. njegovom centru? Moram reći da mi nismo ništa primijetili.

Darko Richter, dr. med.

03.12.2009. 00:15

Ne morate uvijek primijetiti, ali, očito niste mjerili temperaturu.
Lijek ima svoju indikaciju i svoje nuspojave.
Ako se daje za ublažavanje boli, remećenje centra za termorregulaciju je nuspojava. Da ste je tražili, vjerojatno biste je i našli.

goga1967

03.12.2009. 14:25

Dr Richter!
Dobro, shvaćam da je nuspojava tih lijekova remećenje centra za termoregulaciju. Ali ako je dijete u boli, i trebamo mu dati lijek (prema kilaži), pretpostavljam da se ne trebamo brinuti za tu nuspojavu (mjeriti djetetu temp. za vrijeme djelovanja lijeka), već reagirati ako primjetimo da je dijete hladno?
Nakon koliko vremena od zadnjeg uzimanja lijeka se centar vrati u normalu? Otprilike?
Može li ta nuspojava lijeka imati neke dugoročne posljedice po zdravlje djeteta? (ovdje mi padaju na pamet silni odrasli poznanici koji gotovo svakodnevno piju tablete protiv bolova, neki imaju i kronične bolesti npr.kičme, pa im je to nužno za funkicioniranje u svakodnevnom životu. Što se tek dešava njihovom centru za termoregulaciju?)

Darko Richter, dr. med.

03.12.2009. 16:45

Oko 4 h nakon uzete doze antipiretika.
A što se zbiva s odraslima, ne znam.

ciciban Q

14.12.2009. 14:35

Postovani primarijusu, molila bi vas da mi kazete kolika je opsnost od nocne temperature koja se spusta do 35,2 kod jedanaestomjesecne bebe.beba je bila bolesna i temperatura je bila spustana dalsyem i lupocet cepicima.Jos jednom vas molim uz duzno postovanje sta da radimo u tim trenutcima i koliko ce se dugo tako niska temperatura zadrzat,da napomenem da vec traje 7 dana i mozetel mi reci dali ce ostavit bilo kakve posljedice za bebu.unaprijed mnogo zahvalna.

Darko Richter, dr. med.

14.12.2009. 19:45

Ne mogu vam odgovoriti, jer ne znam.
Ovo su sasvim novi momenti u hrvatskoj pedijatrijskoj praksi, a sumnjam da ću ih pronaći u američkim udžbenicima.
Odakle Dalsy i Lupocet zajedno za 11-mj. dojenče? To mene najprije zanima. Tko je to rekao i preporučio?
Onda taj valjda zna kako iz takve hipotermije van.

ciciban Q

15.12.2009. 17:10

Postovani primarijusu, kao prvo mnogo vam hvala na vasem odgovoru koje sam cekala kao ozeblo sunce.Dalsy i lupocet cepice je prepisala pedijatrica kod koje se moj sin vodi a znam da se i ostali pedijatri vode tom istom metodom.U ovot trenutku mene najvise zanima pa Vas ljubazno molim da mi kazete dali ce niska temp ostaviti bilo kakve posljedice na moje dijete i ako da na koji nacin bi mi to roditelji mogli primjetiti.Dali mi vi savjetujete da izvadim kakve nalaze ili sl.Samo da napomenem da se dijete ponasa normalno ,zivahno je i veselo.Jos jednom vas duboko molim da mi kazete sta da radim i sta bi ste vi da ste u mojoj kozi, molim Vas shvatite me jer ja sam toliko tuzna i ogorcena da ni rijecima to nemogu opisat.Unaprijed Vam od srca zahvaljujem.

Darko Richter, dr. med.

15.12.2009. 20:10

Ja bih vam rado to rekao, kada bih znao.
Ako je netko hladan, valjda ga treba utopliti. To bi mi bio prvi refleks.
Prije toga bih definitivno izmjerio temperaturu, ali tako da je izmjeri susjed, kojeg bih to zamolio zato jer me boli ruka.
A također bih si postavio pitanje, zašto djetetu mjerim temperaturu usred noći, ako je definitivno zdravo, veselo i raspoloženo.

sunny55

04.12.2010. 16:11

Postovani doktore

Moja curiva ima 2 godine i 4 mjeseca, lijecena je makropenom zbog upale grla, poslije 7 dana makropena otisli smo kod pedijatrice na kontrolu,vadili kks leukociti bili 9,8,rekla da je dijete ozdravilo,i da je bila u pitanju neka viroza, te da nastavimo inhalacije sljedeca 3 dana.
Dan poslije prestanka antibiotika promjetim da je dijete crveno u licu(poslije inhalacije), temperatura je bila 38,8 C i dam joj 1 kas dalsy.prije spavanja oko 23 oj je temp.ponovo 39 i dam joj ponovo dalsy-proslo je bilo 8 sati od prethodne doze.
Ujutro temp.39,4C,dijete je kasljalo i povratilo sirup koji je popila navecer ne promijenjen.Pedijatrica kaze dodjite odmah,to varenje ne radi!!! U panici idemo i tamo joj pedijatrica konstatuje upaljeno grlo i daje joj pancef sirup, 1 kas 5 ml na 24 sata,.To je bilo u petak,medjutim sutradan cijeli dan visoka temperatura,ujutro je imala 39.8 C ,na perporuku pedijatrice temp.skidali smo voltaren cepicima ,dala sam joj samo 1 cepic u subotu popodne i temp.je spala na 39, da bi kasnije ponovo rasla u rasponu 39-39.8,skidala sam dalsyjem 8 sata nakon voltarena.
sutradan je opet bilo ista situacija,navecer i taj dan sam joj davala samo dalsy, uvecer u 21 temperatura 39.9 i odemo na hitnu.
pitaju me sta sam joj dala i kada,kazem dalsy u 14 i oni joj daju voltaren od 12.mg. Zamolila sam ig da ne daju voltaren nego dalsy koji sam ponijela sa sobom u torbi,no ipak su dali voltaren.
Tu noc radimo nalaze leukociti 20.4, crp 19. Mozete li reci zasto su leukociti porasli za 2 dana sa 9.8 na 20.4 i jos je pod terapijon pancefa?Salju je na druigu kliniku oni kazu da dijete ima tonzilofaringitis,i da se urade ambulatno nalazi krvi ,urin,brisevi grla i nosa.,jetrini enzimi.To su rekli na infektivnoj klinici,vracamo se na pedijatriju tamo nas salju kuci.
U pon idemo njenoj pedijatrici ona kaze grlo je upaljeno, slikali smo pluca nalaz uredan.Kaze nema svrhe raditi jetrine nalaze i krvi sto je trazila dok.infektolog nego da nastavi.Inace od ponedjeljka nema temptraturui ona je niska od 34.8 po noci i uvecer do 35.2 po danu,zabrinuta zbog niske temp,uradili smo nalaze krvi privatno samo kks i crp leuk 7.8 i crp manji je od 8.
juce smo bili na kontrli i dok.kaze da je dijete zdrvao,i da moze u vrtic,ali da se odmori 10 dana i da joj uvedem vitamine i sl.
Kaze mi da ne brinem zbog niske temp,dijete je veselo,igra se,bolje jede,ali je hladno na dodir i rukice,po danu joj zna biti i 36,4 nekad kad je bas topla.uglavnom je oko 35,3 i tada je hladna na dodir.
Njena pedijatrica je rekla da ne trebamo raditi AST,ALT ,LDH,CK i da je zdrva.
Nalaz urina je uredan.
Molim Vas za vase misljenje i kako da rijesim nisku tempreturu,da li ce imalti posljedice,da li da se brinem,da ali je potrebno obaviti jojs neke pretrage.
Hvala Vam puno i nestrpljivo cekam Vas savjet.
Puno pozdrava

Darko Richter, dr. med.

04.12.2010. 19:40

Savjet u svezi s čime?

sunny55

04.12.2010. 20:40

Molim Vas za Vase misljenje ,i da li ako je pedijatrica rekla da je dijeto zdravo, da radimo jetrine nalaze ili ne?

Darko Richter, dr. med.

04.12.2010. 21:25

Nemam nekog mišljenja, jer ovo što ste napisali, više je akribična biografija vašeg djeteta, nego pitanje o zdravlju. Vi biste trebali pitanje formulirati u najviše 5 redova, a i to je često previše.
Što se nalaza tiče, odakle da je znam, zbog čega vam je netko rekao da ih radite. Zaista ne znam. Zbog temperature malo manje od uobičajene, vjerojatno ne bih. Ali, ponavljam vam, nemam pojma o razlozima za indiciranje tih pretraga.

kala008

20.02.2012. 11:00

Poštovani dr. Richter,
dijete od 2 godine je imao adenovirus sa temp. 39,5. temperatura je skidana lupocetom i ibuprofenom. tri dana je sve bilo u redu, no 4 dan mu je nakon doze ibuprofena temp pala na 34,5 rektalno. moja pitanja su: zašto se to dogodilo? (poštivane su sve upute liječnika, doza je bila odgovarajuća, 5 ml, dijete ima 13 kg. i to je bila prva doza ibuprofena nakon 30 sati). lupocet je bio 4 h prije ibuprofena, i na njega mu tem nije padala. drugo pitanje je koliko je to stanje tako niske temperature opasno? šta se može dogoditi? i zašto mu je temperatura i nakon ozdravljenja 35,0 ispod pazuha? samo po noći! preko dana je normalna. trebam li buditi dijete tada? i koliko mogu očekivati da će takvo stanje trajati? znam da je dosta pitanja, ali nažalost ne uspijevam naći nigdje odgovore a jako sam zabrinuta, jer mi dijete treba uskoro na operaciju treće mandule i bojim ga se dati na operaciju dok je centar za termoregulaciju poremećen. unaprijed hvala na osgovorima!

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

28.02.2012. 21:30

Nejvjerojatnije centar za regulaciju temperature ("termostat"blunk nakon nekoliko dana visoke vrućice ne funkcionira kao prije. To se osta često vidi i manje je vjerojatno da je uzrokovano lijekovima za snižavanje temperature kada se primjenjuju u odgovarajućim dozama. Ako je dijete dobrog općeg stanja treba pričekati da se stanje normalizira i tek potom možete pristupiti dogovorima za operativni zahvat.

kala008

05.03.2012. 10:30

Poštovani, hvala Vam puno na odgovoru. stanje se normaliziralo nakon 7 dana. Sad je temp preko dana 36.6. zanima me još, koliko je takvo "stanje" opasno? niska temperatura. I što napraviti u slučaju da se ponovi? te dali je moguće da je doza od 5 ml ipak bila previše za dijete od 13 kg? unaprijed hvala na odgovoru!

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

08.03.2012. 10:25

Nisam se susreo sa nekim posebnim komplikacijama nakon ovakvih epizoda. Ako i naredni put primijetite da je nakon davanja lijeka tjelesna temperatura niska tada prepolovite dozu koju ćete ubuduće davati.

kala008

13.03.2012. 16:40

Poštovani dr.Jovančević, puno Vam hvala na odgovoru! Lijep pozdrav.

marija777

19.03.2016. 11:15

Postovani,
Moje dete koje ima 11 godina ima normalno svakodnevno temperaturu 35 stepeni. Medjutim kad ima bolove ja sam mu davala paracetamol i brufen i doslo je do spustanja temperatue na 33 stepena. Koji lek protiv bolova mogu da mu dam a da se ne spusti temperatura? Unapred zahvalna Marija

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

21.03.2016. 19:55

Svi medikamenti za snižavanje bolova tipa glavobolje, zubobolje ili bola uha imaju jednaki učinak na temperaturu.

Rijadova mama

05.08.2018. 10:45

I meni se desila slicna situacija , nakon visoke temp i dalsija da jos jednom provjerim da je nema prije spavanja izmjerim bebi(19 mjeseci) tepm ispod pazuha i pokaze mi 34,4. Ludim naravno on se stalno znoji presvlacim ga , kad je suh max temp je 35,3. Uglavnom naredne tri noci nema spavanja, podocnjaci do poda happy da bi se konacno cetvrtu noc sjetila da mu izmjerim temp rektalno i na moje veliko olaksanje toplomjer pokazuje 36,6 . Izmjerim mu odmah potom i pod pazuhom tu 34,7. Zeljela sam da podijelim ovo ovdje u nadi da ce nekom pomoci jer sam prva ja posegnula za internetom da vidim da nije neko imao slucaj slican mom. Znaci mame kad mislite da beba ima jako nisku temp mjerite im je rektalno. Lijep pozdrav svima