Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6611 | Broj poruka: 26344

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


temperatura 35,2


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

ant1995

01.03.2023. 11:25

Pozdrav,
i nama nakon tjedan dana gripe i temperature do 39.6, već 5 dana ista situacija. Po danu čak u redu bude (35.5-36C), po noći pada do 34.5 uz stalna preznojavanja.

Jesu možda što amerikanci u međuvremenu napisali u svojim udžbenicima? Ima li kakvih novosti u zadnjih 10 godina?

Koliko dugo na ovako stanje ne treba poduzimati ništa osim utopljavati itd., a kad je potrebno zabrinuti se?

Ako tko od ovih starih odgovora još uvijek čita forum bila bih zahvalna da jave kako i kada je sve prošlo.

Lp

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

13.03.2023. 10:40

Nema ništa novoga, najvažnije je pratiti opće stanje. Ako dijete ne izgleda dobro, mirno je, otežano diše ili ima nagon na povraćanje u periodima kada se snizi temp. treba se javiti liječniku. Nažalost i virusna infekcija se može jako zakomplicirati (upala pluća, mozga i moždanih ovojnic). Treba imati na umu da se nerijetko događa istovremena infekcija sa 2 a katkada i sa tri različita virusa što dodatno povećava rizik od komplikacija. I konačno, uz gripu se može pojaviti i bakterijska infekcija (upala uha, pluća, sepsa) stoga je osnovno pratiti opće stanje djeteta. Ne preporuča se utopljavanje u dječjoj dobi, organizmu treba omogućiti hlađenje i treba značajno povećati unos tekućine (2-3x više nego uobičajeno). U rizičnih bolesnika (ako boluju od nekih kroničnih bolesti) može se davati antivirusni lijek - Tamiflu.

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

13.03.2023. 10:40

Vezano za niske temperature - da, viđa se nakon perioda visokih temperatura. Čini se da je naprosto termostat u organizmu za regulaciju temperature i brojni drugi mehanizmi regulacije privremeno u disbalansu. Nisam viđao bilo kakve komplikacije od navedenog. U tom periodu dajte tople napitke, toplu kupku, i hranu s dosta šećera.