Pulmologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 140 | Broj poruka: 303

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


ALERGIJA


Autor Poruka

JADRANKA

30.10.2001. 00:18

MOJA KĆI IMA 5 GODINA I VEĆ TREĆU GODINU ZA REDOM KAŠLJE U ISTOM RAZDOBLJU OD 8. DO 01.MJESECA U GODINI.OVE GODINE SU NAPADAJI KAŠLJA POSTALI TEŽI NEGO PROŠLIH GODINA.RADI SE O PRODUKTIVNOM KAŠLJU KOJI SE NAJČEŠĆE JAVLJA PRI NAPORU I PO NOĆI.KRVNA SLIKA JE U REDU,BRIS GRLA I NOSA SU U REDU,BRIS NOSA NA EOZINOFILE JE NEGATIVAN,ECP JE 8,3 I IgE PRIST JE 278,00.TERAPIJA JE CLARITINE,NASONEX I FLIXOTIDE-50 INHALER.POD TERAPIJOM JE 10 DANA MEĐUTIM NEMA NIKAKVOG POBOLJŠANJA.
DA LI SE TU RADI O ALERGIJI ILI POSTOJI MOGUĆNOST DA BOLUJE OD NEKE DRUGE BOLESTI?KOJE BI SE JOŠ PRETRAGE MOGLE NAPRAVITI DA BI SE KONAČNO DOŠLO DO PRAVE DIJAGNOZE?

doc. dr. Neven Tudorić

31.10.2001. 15:10

Smetnje koje navodite temeljito su suspektne na rane astmatske teškoće. Vjerojatno se radi o alergijskoj prirodi bolesti uz pridruženu infekciju gornjih dišnih putova (sinusi). Treba učiniti alergološko testiranje, odrediti specifični IgE na grinje k.p., kućne ljubimce (ako je Vaša kći u kontaktu s njima), te evtl. polene korova (sukladno nalazu kožnog testa), i rtg. paranazalnih sinusa.
Preporučio bih kupiti mjerač vršnog protoka (dječji PEFR-metar), te tijekom 4-6 tjedana pratiti vrijednosti PEFR, a što liječniku može dati korisnu informaciju o stanju dišnih putova i pomoći u evtl. dijagnozi astme.
Dr. Tudorić